Jesteś wciąż głodny i spragniony? To może być stan przedcukrzycowy

Jesteś wciąż głodny i spragniony? To może być stan przedcukrzycowy

Dodano: 
Pobranie krwi
Pobranie krwi Źródło:Shutterstock
Stan przedcukrzycowy określany jest na podstawie pomiaru stężenia glukozy we krwi. Nie powinno się lekceważyć, gdyż zwiększa on ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jego wystąpienie to sygnał alarmowy, że powinno się zadbać o zdrowie i przede wszystkim zmienić nawyki żywieniowe oraz styl życia. Dowiedz się, jak objawia się stan przedcukrzycowy.

Szacuje się, że stan przedcukrzycowy może dotyczyć ponad 2 mln Polaków. Wśród głównych przyczyn wskazuje się na nadwagę, otyłość, przebycie cukrzycy ciążowej, a także czynniki związane z zespołem metabolicznym, w tym wysokie ciśnienie, zaburzenia lipidowe oraz insulinooporność. Objawy stanu przedcukrzycowego można często przegapić lub przypisać przemęczeniu. Wiele osób dowiaduje się o nim przypadkiem, wykonując rutynowe badania diagnostyczne. Warto więc poznać pierwsze symptomy, bo jest to czas, kiedy jeszcze zmiany w diecie oraz stylu życia pomogą zapobiec groźniej chorobie, jaką jest cukrzyca.

Objawy stanu przedcukrzycowego

Do objawów stanu poprzedzającego wystąpienie cukrzycy należą najczęściej:

  • nadmierna senność,
  • ciągłe zmęczenie,
  • częste infekcje,
  • pogorszenie wzroku,
  • częste oddawanie moczu,
  • suchość skóry,
  • zwiększenie apetytu i tzw. napady głodu,
  • ciągłe uczucie pragnienia.

Jakie badanie pozwala zdiagnozować stan przedcukrzycowy?

Diagnostyka stanu przedcukrzycowego jest prosta, wystarczy oznaczenie stężenia glukozy we krwi, które powinien zinterpretować lekarz. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi, stan przedcukrzycowy można zdiagnozować, jeżeli wynik badań krwi na czczo wskazuje na poziom glukozy w granicach 100-125 mg/dl, zaś po dwóch godzinach od obciążenia, poziom glukozy utrzymuje się w przedziale 140-199 mg/dl. Jeżeli poziomy te są wyższe, diagnozuje się cukrzycę typu 2.Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, żeby badania cukru we krwi wykonywać co 3 lata u wszystkich osób, które przekroczyły 45 rok życia, a co roku w przypadku współistnienia czynników ryzyka wystąpienia cukrzycy.

Stan przedcukrzycowy nie wymaga zwykle leczenia farmakologicznego, lekarz zaleca zwykle w takich przypadkach dietę redukującej masę ciała i zwiększenie aktywności fizycznej. Podstawą diety zapobiegającej cukrzycy jest wyeliminowanie wysokoprzetworzonej żywności, prostych węglowodanów, tłuszczów nasyconych i tłuszczy trans. Należy również zwiększyć udział błonnika pokarmowego w jadłospisie, wprowadzając do niej warzywa i owoce. Takie działania pozwalają zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy nawet o ponad 50 proc. U osób, u których nie udaje się w ten sposób uzyskać właściwego poziomu glikemii, stosuje się leczenie farmakologiczne.

Czytaj też:
Jaka aktywność fizyczna jest najbardziej wskazana w cukrzycy? Radzi doktor n. med. Luiza Napiórkowska
Czytaj też:
Dobra dieta przy nadwadze i otyłości. Nie powoduje efektu jo-jo


  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim