Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie, żeby w ich codziennej diecie mogło zabraknąć jajek i nabiału. Sięgają po to produkty, ponieważ je lubią, jednak nie bez wyrzutów sumienia. Od dawna krąży mit, mówiący o tym, że jajka znacznie podnoszą ryzyko wystąpienia chorób krążenia. Złą sławą cieszy się również nabiał – szczególnie ten pełnotłusty.
Jajka to nie tylko cholesterol
Według badań przeprowadzonych przez University of Finland, jedzenie jaj może być kluczem do walki z cukrzycą typu 2. Fińscy naukowcy zbadali zwyczaje żywieniowe i stan zdrowia ponad 2300 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat. Zostali oni poddani testowi w celu określenia ich ryzyka chorób serca i byli monitorowani w ciągu następnych 20 lat. W tym czasie u ponad 430 mężczyzn zdiagnozowano cukrzycę.
Spośród badanych mężczyzn ci, którzy regularnie jedli jajka, mieli o wiele mniejsze ryzyko cukrzycy. Jedzenie zaledwie 4 jaj tygodniowo zmniejszyło ryzyko zachorowania na cukrzycę o 37 proc. w porównaniu do mężczyzn, którzy jedli tylko jedno jajko na tydzień.
A to dlatego, że jajko – oprócz słynnego „złego cholesterolu” – jest bogatym źródłem wielu cennych witamin i minerałów, które mogą wpływać na metabolizm glukozy i zapobiegać cukrzycy.
Czytaj też:
Jak przyspieszyć metabolizm? Wystarczą proste zmiany diety
Nabiał naszym sprzymierzeńcem
Naukowcy ze Szwecji odkryli natomiast, że tłusty nabiał również ma pozytywny wpływ na zdrowie i chroni przed cukrzycą. Większość osób stara się jednak zrezygnować z tych produktów, ponieważ kojarzą nam się z tyciem.
W badaniu oceniano nawyki ponad 27 000 osób, wszystkie w wieku od 45 do 74 lat. Po 20 latach, u ponad 10 proc. uczestników zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Jednak ci, którzy spożyli wysokotłuszczowe produkty mleczne, mieli najniższe ryzyko cukrzycy – było o 23% niższe niż u pozostałych uczestników.
Okazuje się, że nie warto wykluczać niektórych produktów z diety, a jedynie spożywać je z rozsądkiem. Nie mają bowiem tak złego wpływu na zdrowie, jak mogłoby się wydawać.
Czytaj też:
Jak w prosty sposób zwiększyć ilość witaminy C w diecie?