Ta witamina ma związek z rakiem. Uważaj, żeby jej nie przedawkować!

Ta witamina ma związek z rakiem. Uważaj, żeby jej nie przedawkować!

Dodano: 
Kwas foliowy
Kwas foliowy Źródło:Shutterstock
Badania wskazują, że zarówno niedobór witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, jak i nadmierna ich suplementacja, mogą mieć udział w inicjowaniu procesu nowotworowego. Okazało się, że niewłaściwa suplementacja witaminy B9 może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Eksperci tłumaczą, jak uniknąć ryzyka.

Witaminy z grupy B odpowiadają za procesy krwiotwórcze, ale także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina B12 oraz kwas foliowy (B9) warunkują prawidłowy podział komórkowy oraz syntezę kwasów nukleinowych DNA i RNA. Również witaminy B6 i B3 biorą udział w syntezie kwasów nukleinowych. Badania dowodzą, że niedobór witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego, wpływa na ekspresję genów. Zaburzenia w ekspresji genów stanowią podłoże procesów nowotworowych.

Skąd biorą się niedobory witamin z grupy B?

Witaminy z grupy B należą do rozpuszczalnych w wodzie i nie kumulują się organizmie, są na bieżąco wydalane. Na niedobory szczególnie narażone są osoby stosujące dietę wegańską, ale też pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z celiakią. U tych osób może pojawić się problem niedoborów żywieniowych wynikających z narzucenia określonej diety oraz problem z przyswajaniem składników odżywczych.

Dlaczego przyjmowanie suplementów w nadmiarze jest groźne?

Badanie opublikowane na łamach Journal of Clinical Oncology, wskazało, że nadmiar witamin z grupy B w organizmie wiąże wyższą o 30-40 proc. zapadalnością na raka płuc. Ryzyko dotyczyło mężczyzn, którzy suplementowali więcej niż 20 mg witaminy B6 lub 55 µg witaminy B12 dziennie w ciągu dziesięciu lat, przy czym u palaczy to ryzyko wzrastało aż trzykrotnie. Eksperci podkreślają, że badania na szerszych grupach populacyjnych nie potwierdziły jednak jak na razie tej tezy.

Czym grozi nadmiar kwasu foliowego?

Badania prowadzone przez naukowców z Michael's Hospital w Toronto wskazują, że nadmiar kwasu foliowego, który jest suplementowany do organizmu lub spożywany wraz z wzbogaconą w ten kwas żywnością, u osób obciążonych większym ryzykiem nowotworowym, może przyspieszać rozwój nowotworów jelita grubego np. okrężnicy, krtani, prostaty, raka sutka.

Naukowcy przestrzegają więc przed nieprzemyślaną suplementacją kwasu foliowego. Bez uzupełnienia poziomu witaminy B12 nadmiar kwasu foliowego może nasilić problemy neurologiczne: demencję, problemy poznawcze i inne – tłumaczą.

Czytaj też:
Diety roślinne wzmacniają odporność. Która z nich przynosi największe korzyści?

Źródło: WP abc Zdrowie