Instant, mielona czy bezkofeinowa? Naukowcy wiedzą, która kawa jest najzdrowsza

Instant, mielona czy bezkofeinowa? Naukowcy wiedzą, która kawa jest najzdrowsza

Dodano: 
Kawa.
Kawa. Źródło: Shutterstock
Kawa przedłuża życie – taki główny wniosek płynie z badań przeprowadzonych przez zespół z Australii. Naukowcy sprawdzili też, która kawa ma największe właściwości zdrowotne: instant, mielona czy bezkofeinowa.

Według nowych badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology picie od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z unikaniem kawy. Naukowcy wzięli pod lupę różne odmiany kawy: mielone, instant i bezkofeinowe.

Picie kawy jako element zdrowego trybu życia?

– W naszych obserwacjach kawa mielona, rozpuszczalna i bezkofeinowa wiązały się z równoważnym zmniejszeniem częstości występowania chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z powodu chorób układu krążenia lub z innej, dowolnej przyczyny – powiedział autor badania, prof. Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute w Melbourne w Australii.

Wyniki badań sugerują, że umiarkowane spożycie kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uważane za element zdrowego trybu życia. Naukowcy najlepsze efekty zaobserwowali u osób, które piły dwie lub trzy filiżanki kawy dziennie. Badanie objęło blisko 450 tys. osób – na podstawie danych z brytyjskiego Biobanku, który rekrutował do ankiety osoby w wieku od 40 do 69 lat. Pacjentów obserwowano przez 12,5 roku.

Generalny wniosek jest taki, że kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i tym samym sprzyja długowieczności. Wszystkie podtypy kawy były związane ze zmniejszeniem częstości występowania chorób układu krążenia.

Jaka kawa jest najzdrowsza?

Tym samym naukowcy być może raz na zawsze rozwiązali spór między amatorami różnych rodzajów kaw. Przynajmniej ten dotyczący tego, która kawa przynosi najwięcej korzyści dla zdrowia.

– Kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale ten napój zawiera ponad 100 biologicznie aktywnych składników. Jest prawdopodobne, że to inne, niż kofeina związki były odpowiedzialne za pozytywne efekty. Nasze odkrycia wskazują, że picie niewielkich ilości kawy wszystkich rodzajów nie powinno być odradzane, ale można się nimi cieszyć jako sposobem na zachowanie zdrowego serca – uważa prof. Kistler.

Czytaj też:
Taką kawę najbardziej lubią Polacy. Ale czy to zdrowe połączenie?