Jak utrata węchu i smaku w COVID-19 wpływa na zdrowie psychiczne?

Jak utrata węchu i smaku w COVID-19 wpływa na zdrowie psychiczne?

Dodano: 
Wąchanie kwiatów
Wąchanie kwiatówŹródło:Pixabay / lubovlisitsa
Utrata węchu i smaku to powszechny objaw COVID-19. Jak ten problem wpływa na zdrowie psychiczne zakażonych koronawirusem?

Utrata węchu i smaku w COVID-19

Według amerykańskiego National Institutes of Health receptory węchowe (zapachowe) i smakowe pozwalają organizmowi na rozróżnianie szerokiego zakresu zapachów i smaków. Reakcje na zapachy i smaki są wyzwalane przez receptory w nosie i ustach. Harvard Medical School (HMS) opisuje utratę węchu jako główny objaw neurologiczny i jeden z najczęściej zgłaszanych markerów COVID-19.

W badaniu przeprowadzonym przez HMS naukowcy odkryli, że komórki węchowe w górnej części jamy nosowej są najbardziej podatne na SARS-CoV-2, wirusa wywołującego COVID-19.

– Nasze odkrycia wskazują, że nowy koronawirus zmienia węch u pacjentów nie poprzez bezpośrednie infekowanie neuronów, ale poprzez wpływ na funkcję komórek podporowych – powiedział starszy autor badania dr n. med. Sandeep Robert Datta z HMS. Ta utrata węchu i smaku często prowadzi do problemów ze zdrowiem psychicznym i społecznym, zwłaszcza depresji i lęku.

Badanie opublikowane w lipcu w The Laryngoscope potwierdza te dowody w badaniu 114 pacjentów z pozytywnym wynikiem COVID-19 w szpitalu w Aarau w Szwajcarii. Jeden na czterech uczestników zgłosił, że utrata węchu była pierwszym objawem wirusa.

Uczestnicy wypełnili kwestionariusz dotyczący ich zdrowia psychicznego. Naukowcy odkryli, że obniżony nastrój i niepokój były powiązane z utratą węchu i smaku. Nie wykazano, że inne objawy COVID-19, takie jak gorączka, kaszel lub duszność, powodują obniżenie nastroju lub niepokój.

Czytaj też:
Prof. Simon: O tym, czy dojdzie do zakażenia decyduje dawka koronawirusa i odpowiedź organizmu

Węch i smak powrócą po ustąpieniu infekcji?

Dobra wiadomość jest taka, że według dra Datty węch i smak utracone w COVID-19 prawdopodobnie powrócą. Powiedział, że gdy infekcja ustępuje, zaatakowane komórki węchowe nie wymagają wymiany lub odbudowy.

W 2012 roku, lata przed pandemią COVID-19, Chrissi Kelly, założycielka grupy zrzeszającej osoby z utratą węchu i smaku w przebiegu COVID-19 straciła węch z powodu innego wirusa, który wpłynął na jej zatoki. Zaczęła brać udział w kursach „treningu zapachowego” pod okiem Thomasa Hummela, czołowego badacza w tej dziedzinie.

Trening węchu można opisać jako „fizjoterapię nosa”, która nie jest lekarstwem na utratę węchu, ale sposobem na przyspieszenie regeneracji. Techniki obejmują użycie określonych zestawów, aby przywrócić zmysł węchu różnymi zapachami.

Czytaj też:
W jakiej temperaturze należy prać maseczki?
Czytaj też:
Masz COVID-19 i chcesz kupić pulsoksymetr? Sprawdź, jaki wybrać i ile on kosztuje