Czy dystans społeczny w dobie pandemii COVID-19 osłabia układ odpornościowy? Odpowiedź może zadziwić

Czy dystans społeczny w dobie pandemii COVID-19 osłabia układ odpornościowy? Odpowiedź może zadziwić

Dodano: 
Izolacja, zdjęcie ilustracyjne
Izolacja, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pexels / Andrew Neel
Niektórzy martwią się, że w trakcie izolacji w pandemii COVID-19 brak kontaktu z innymi osłabi ich układ odpornościowy. Miałoby to nastąpić poprzez ograniczenie aktywnego kontaktu z zarazkami.

Czy faktycznie układ odpornościowy ulega osłabieniu, kiedy nie mamy kontaktu z innymi ludźmi, albo gdy utrzymujemy jakąś większą odległość – jak teraz, w czasie pandemii COVID-19, gdy obowiązuje nas dystans społeczny?

Czytaj też:
Ranking najlepszych sposobów ograniczenia rozprzestrzeniania się COVID-19

Dystans społeczny a praca układu odpornościowego

Nawet gdy stoimy półtora metra od innych lub spędzamy większość czasu w domu, nasze ciała nieustannie reagują na wiele bakterii i innych zarazków, które zamieszkują środowiska wewnętrzne i zewnętrzne.

– Jesteśmy nieustannie narażeni na mikroby – powiedziała Akiko Iwasaki, badacz układu odpornościowego z Uniwersytetu Yale. – Nasz układ odpornościowy jest uruchomiony zawsze!

Iwasaki powiedziała ponadto, że skutki szczepionek z okresu dziecięcego i innych czynników warunkujących narastanie odporności są również długotrwałe i nie znikną z dnia na dzień, ponieważ podczas pandemii trzymamy się z daleka od innych.

Czytaj też:
Koronawirus. Jak zachować dobry nastrój podczas izolacji, pracując z domu?

Jak usprawnić pracę układu odpornościowego?

Eksperci twierdzą, że każdy, kto chce poprawić swoje zdrowie immunologiczne podczas pandemii, powinien praktykować takie nawyki, jak radzenie sobie ze stresem, zdrowe odżywianie, regularne ćwiczenia i wystarczająca ilość snu.

– To są rzeczy, które faktycznie wpływają na układ odpornościowy – powiedziała Iwasaki.

Szczepienie na grypę sezonową pomoże również uchronić cię przed jeszcze jednym potencjalnym zachorowaniem.

Czytaj też:
Utrata węchu i smaku w COVID-19. Skąd bierze się ten objaw?