Czy można pić alkohol przed szczepieniem na COVID i po nim? Nowe badania

Czy można pić alkohol przed szczepieniem na COVID i po nim? Nowe badania

Dodano: 
Toast
Toast / Źródło: Pexels / Isabella Mendes
Rosyjscy i brytyjscy eksperci przestrzegają, by przed szczepieniem na COVID-19 unikać picia alkoholu. Jednak eksperci ze Stanów Zjednoczonych twierdzą, że „przypadkowe lub umiarkowane” spożycie alkoholu nie wpłynie na odpowiedź immunologiczną. Jak jest naprawdę?

W miarę coraz lepszej dystrybucji szczepionek w wielu krajach, w społeczności naukowej pojawiły się pytania, czy spożycie alkoholu wpłynie na odpowiedź immunologiczną na szczepionkę.

Co uważają eksperci?

Eksperci w Wielkiej Brytanii ostrzegli niedawno, że należy unikać picia alkoholu w dniach przed przyjęciem szczepionki na COVID-19 i po nim.

– Aby mieć dobrą odpowiedź na szczepionkę, musisz mieć sprawny układ odpornościowy, więc jeśli pijesz noc wcześniej lub wkrótce po niej, to nie pomoże – mówi dr Sheena Cruickshank, immunolog z University of Manchester.

W zeszłym miesiącu rosyjski urzędnik ds. zdrowia posunął się jeszcze dalej i poradził obywatelom zaszczepionym krajową szczepionką Sputnik V, by powstrzymali się od spożywania alkoholu przez dwa miesiące. Jednak twórca szczepionki, dr Alexander Gintsburg, stwierdził później, że ta rada jest zbyt skrajna. W tweecie z konta Sputnik V Gintsburg doradził powstrzymanie się od alkoholu trzy dni po każdej dawce, co, jak mówi, ma zastosowanie do wszystkich szczepionek.

Eksperci w Stanach Zjednoczonych twierdzą jednak, że osobom, które nie piją nadmiernie alkoholu, jest to prawdopodobnie niepotrzebne.

– Nie ma potrzeby powstrzymywania się od spożywania alkoholu po żadnej z dawek szczepionki na COVID-19 – powiedział dr Sandro Cinti, specjalista od chorób zakaźnych w Michigan Medicine. – Nie ma dowodów ani wskazówek CDC, które sugerowałyby, że należy to zrobić.

– Chociaż duże spożycie alkoholu jest ogólnie problemem zdrowotnym, pacjenci nie muszą powstrzymywać się od picia przypadkowych lub umiarkowanych ilości alkoholu przed zaszczepieniem – mówi dr Hana El Sahly, profesor nadzwyczajny wirusologii molekularnej, mikrobiologii i medycyny w Baylor College of Medicine i jeden z amerykańskich współprzewodniczących badania szczepionki Moderna COVID-19. Spożycie alkoholu nie zostało uwzględnione jako zmienna w dużym badaniu klinicznym III fazy. Nie spodziewamy się, że sporadyczne lub umiarkowane spożycie alkoholu wpłynie na odpowiedź na szczepionkę. I nie wymagamy od badanych ani ogółu społeczeństwa, aby powstrzymywali się od spożywania alkoholu w okresie przed szczepieniami.

Dlaczego w okresie przed szczepieniem należy unikać nadmiernego spożywania alkoholu

Dr Christopher Thompson, profesor nadzwyczajny na Wydziale Biologii Uniwersytetu Loyola w Maryland, który specjalizuje się w immunologii i mikrobiologii, ostrzega, że w okresie szczepień należy unikać nadmiernego spożywania alkoholu.

Zauważa, że chociaż nie ma jeszcze konkretnych danych na temat interakcji alkoholu i szczepionki na COVID-19, „większość dostępnych danych na temat wpływu alkoholu na układ odpornościowy i odpowiedzi na szczepionki sugeruje, że ogólnie ludzie powinni unikać upijania się i intensywnego picia w okolicy czasu szczepienia” – powiedział. – „Najlepiej byłoby unikać alkoholu przez co najmniej tydzień przed pierwszą dawką i miesiąc po drugiej dawce”.

– Szczególnie przy dużym spożyciu alkoholu układ odpornościowy nie działa tak dobrze, jak powinien – powiedział Thompson. – Obserwujemy rozregulowanie czynnościowe wielu komórek odpornościowych, jednocześnie obserwując wzrost stanu zapalnego i prozapalnych cząsteczek w całym ciele.

W badaniach wykazano również, że alkohol może powodować zapalenie jelit i może zmieniać skład mikrobiomu, potencjalnie uszkadzając mikroorganizmy, które utrzymują zdrowie układu odpornościowego. Intensywne spożywanie alkoholu wiąże się również z wieloma innymi problemami zdrowotnymi, w tym zwiększonym ryzykiem chorób serca, raka i chorób wątroby.

Umiarkowane picie może przynieść pewne korzyści?

Z drugiej strony, w niektórych badaniach wykazano, że umiarkowane spożycie alkoholu (do jednego drinka dziennie w przypadku kobiet i do dwóch drinków dziennie w przypadku mężczyzn) poprawia odpowiedź na szczepionki.

– Osoby pijące w sposób umiarkowany wykazują lepszą produkcję przeciwciał i odpowiedzi cytotoksycznych (CD8) limfocytów T – powiedział Thompson. – Ponadto umiarkowane spożycie alkoholu może zwiększyć ilość cytokin przeciwwirusowych lub małych przekaźników chemicznych, które pomagają koordynować odpowiedź immunologiczną.

Jednak zauważył, że naukowcy nie wiedzą, czy te niewielkie poprawy są krótkotrwałe, czy długotrwałe.

– Najważniejsze jest to, że w przypadku osób, które rzadko piją lub piją z umiarem, nie ma potrzeby, z immunologicznego punktu widzenia, zmieniać w większości tego, co robią, otrzymując szczepionkę na COVID-19 – powiedział Thompson.

Czytaj też:
Szczepienie na koronawirusa. Problem nie jest dostępność, a wydajność systemu
Czytaj też:
Czym są wirusy u człowieka, jakie są ich rodzaje i jak je leczyć? To warto wiedzieć o wirusach
Czytaj też:
Koronawirus. Pfizer tymczasowo zmniejsza dostawy szczepionek dla Europy

+
 0

Czytaj także