Natka pietruszki – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, przechowywanie

Natka pietruszki – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, przechowywanie

Dodano: 
Natka pietruszki
Natka pietruszki Źródło: Shutterstock

Natka pietruszki jest nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa. Ma więcej witaminy C niż cytrusy, a dodatkowo zawiera sporo witamin z grupy B, folianów oraz potasu. Dzięki temu jest uważana za jeden z najzdrowszych dodatków do dań! To jedno z podstawowych ziół w kuchni polskiej. Kto powinien jeść natkę pietruszki i jak ją wykorzystać w codziennym jadłospisie?

Co to jest natka pietruszki?

Natka pietruszki to liście pietruszki zwyczajnej z rodziny selerowatych. Mają jasnozielony kolor, charakterystyczny smak i aromat, dlatego znakomicie nadają się do przyprawiania różnych dań. Może stanowić również podstawę pysznych i zdrowych koktajli, które świetnie oczyszczają organizm i poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Natka pietruszki idealnie komponuje się z zupami, ryżem, ziemniakami i potrawami z ryb. Poprawia wchłanianie żelaza, zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych, może łagodzić bóle menstruacyjne, a także uszczelniać naczynia krwionośne. Jak widać, natka pietruszki ma szerokie wykorzystanie w medycynie naturalnej, a jej walory zdrowotne są ogromne!

Wartości odżywcze natki pietruszki

Natka pietruszki zawiera:

  • witaminę C
  • foliany
  • wapń
  • potas
  • magnez
  • błonnik
  • żelazo
  • betakaroten

Natka pietruszki – dlaczego warto ją jeść?

Nać pietruszki zawiera duże ilości witaminy C, magnezu, żelaza, błonnika i innych pierwiastków, dlatego stanowi cenny składnik w diecie. Warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia.

Witamina A, którą zawiera nać pietruszki, świetnie wspomaga pracę narządu wzroku. Powinny ją jeść dzieci oraz osoby starsze narażone na zwyrodnienie plamki żółtej i inne choroby oczu. Witamina E to witamina młodości, która wspomaga procesy naprawcze zachodzące w skórze. Może pomóc zwalczać wolne rodniki, a także sprzyjać zachowaniu świeżej i pięknej cery.

Witamina C, którą zawiera natka pietruszki, uszczelnia naczynia krwionośne i stymuluje do pracy układ immunologiczny. Szczelne naczynka mniej przepuszczają wirusy i patogenne drobnoustroje, dlatego mogą zapobiegać przeziębieniom i infekcjom wirusowym. Inną pozytywną cechą witaminy C jest wspomaganie dróg moczowych. Witamina ta działa moczopędnie, ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn oraz resztek. Stanowi to naturalną profilaktykę infekcji pęcherza i chorób dróg moczowych, a także zapobiega gromadzeniu wody w organizmie.

Nać pietruszki bogata jest również w żelazo. Spożywanie natki pietruszki może zapobiegać anemii i zwiększać wchłanianie żelaza. Jest to szczególnie istotne dla kobiet w ciąży, kobiet, które w czasie miesiączki tracą duże ilości krwi, a także sportowców.

Właściwości zdrowotne natki pietruszki

Natka pietruszki ma wiele zalet. Znakomicie wzmacnia odporność, ponieważ zawiera dużo witaminy C, o wiele więcej niż cytrusy. Warto zatem włączyć ją do diety w okresie przeziębień i bronić się w ten sposób przed działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów.

Oprócz tego natka pietruszki dobrze odświeża oddech, może więc pomóc w walce ze stanami zapalnymi jamy ustnej. Poprawia także stężenie żelaza i może zapobiec stanom niedoborów. Świetnie też poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.

Natka pietruszki – właściwości lecznicze

Czy natka pietruszki może leczyć? W medycynie naturalnej od dawna jest wykorzystywana w walce z problemami żołądkowymi i chorobami dróg moczowych. Okazuje się, że niebezpodstawnie. Regularnie spożywana może rzeczywiście wspomóc organizm w walce z chorobami, zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych czy nawracaniu infekcji pęcherza. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i potasu wspiera także funkcjonowanie układu immunologicznego oraz sercowo-naczyniowego.

Natka pietruszki korzystnie oddziałuje na pracę serca i układu krążenia. Wspomaga organizm kobiet w czasie menstruacji. Udowodniono, że może również pomóc niwelować stres i zmniejszać napięcia w ciele.

Natka pietruszki – kalorie, indeks glikemiczny

Natka pietruszki, jak większość warzyw, jest niskokaloryczna. W 100 gramach naci znajduje się 49 kalorii. Ma ona jednak dużo błonnika (aż 4,2 g), potasu (695 mg) i innych składników. Z tego względu warto włączyć ją do swojej codziennej diety.

Nać pietruszki ma niski indeks glikemiczny (11), dlatego mogą ją dodawać do swoich dań osoby borykające się z insulinoopornością oraz chorujące nacukrzycę.

Na co jest dobra natka pietruszki?

Natka pietruszki:

  • poprawia pracę nerek
  • działa moczopędnie
  • stymuluje do pracy układ immunologiczny
  • wpływa na odporność organizmu
  • zapobiega anemii
  • poprawia stan skóry, włosów i paznokci

Czy pietruszka zawiera szczawiany?

Natka pietruszki zawiera szczawiany, czyli kwas szczawiowy, który w dużych ilościach może hamować przyswajanie żelaza i wapnia. W natce pietruszki jednak jest go niewiele – około 163 mg kwasu szczawiowego. W takiej ilości nie działa on toksycznie i nie wpływa na wchłanianie wapnia i żelaza.

Pietruszka na zdrowie!

Natka pietruszki dobrze poprawia odporność. Wzmacnia naturalną barierę ochronną organizmu i stymuluje do pracy układ immunologiczny. Oprócz tego może wspomóc walkę z chorobą i skrócić czas rekonwalescencji, przywracając chorym siły witalne. To doskonałe źródło witaminy C, dzięki czemu świetnie uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia barierę ochronną organizmu.

Duże ilości tej witaminy działają również moczopędnie, dlatego mogą stanowić profilaktykę w infekcji dróg moczowych. Napar z natki pietruszki lub dodawanie jej do posiłków wspomogą osoby borykające się z infekcją pęcherza i dróg moczowych.

Po natkę pietruszki powinny sięgnąć także wszystkie kobiety, które planują zajście w ciążę. Ma ona dużo kwasu foliowego, który stanowi ważny składnik dla płodu. Kwas foliowy zapobiega anemii, a także wadom cewy nerwowej, która może wykształcić się w pierwszych tygodniach ciąży - zazwyczaj wtedy gdy kobieta jeszcze nie wie, że spodziewa się dziecka.

Natka pietruszki dla kobiet obficie miesiączkujących

Natka pietruszki zawiera duże ilości żelaza - w 100 g naci znajduje się aż 6 mg żelaza. To niemal 30 procent dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Z tego względu zaleca się sięgnięcie po nać pietruszki wszystkim paniom, które w czasie miesiączki tracą dużo krwi. Obfite miesiączkowanie może doprowadzić do anemii. Kobiety, które mają długie i bolesne cykle, w czasie których podczas miesiączki tracą duże ilości krwi, powinny przyjmować dodatkowe suplementy zawierające żelazo. Warto wcześniej uzgodnić to ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu oraz wykonać podstawowe badania, które pomogą ocenić, jakie jest stężenie żelaza w organizmie.

Nać pietruszki jednak jest bezpieczna i jeszcze przed wykonaniem badań może stanowić element uzupełniający poziom żelaza w organizmie. Warto kupować świeżą natkę i dodawać ją do kanapek, past kanapkowych, zup, dań głównych. Świetnie sprawdzi się również w sałatkach oraz w koktajlach – bardzo dobrze np. smakuje połączenie natki pietruszki z jabłkiem czy kiwi. Zielone koktajle odtruwają organizm, sprzyjają oczyszczeniu układu pokarmowego, a także zapobiegają anemii.

Natka pietruszki na pęcherz

Natka pietruszki działa moczopędnie, dlatego zapobiega chorobom dróg moczowych. Może stanowić wsparcie w walce z infekcjami pęcherza, a także profilaktykę w nawrotach choroby. Powinny po nią sięgnąć także osoby cierpiące na choroby nerek, a także te, które cierpią z powodu odkładania wody w organizmie.

Kobiety, które przed miesiączką mają tendencję do gromadzenia wody, powinny nie tylko pić większe ilości wody niegazowanej, ale również sięgnąć po natkę pietruszki. Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.

Natka pietruszki na trawienie pokarmów

Natka pietruszki nie tylko spełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, ale również pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Regularne spożywanie natki pietruszki może wspomóc układ trawienny, odtruć organizm, a także zapobiec fermentowaniu pokarmów w jelitach. Pietruszka zwyczajna okazuje się pomocna w walce ze wzdęciami, nadmiernymi gazami i innymi dolegliwościami układu trawiennego. Okazuje się zatem, że nać pietruszki ma nie tylko potężne wartości odżywcze, ale że może wspomagać funkcjonowanie układu pokarmowego.

Wysoka zawartość witaminy C uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu błyskawicznie poprawia stan skóry. Rozjaśnia ją, nadaje jej blasku i świetlistości, sprawia, że wygląda zdrowiej i bardziej promiennie. Warto zastosować kurację z natki pietruszki w okresie przesileń wiosennych i jesiennych, kiedy cera jest poszarzała i zmęczona.

Jak to zrobić? Wystarczy umyć i posiekać drobno natkę pietruszki, a następnie dodać ją do jogurtu czy śmietanki. Taką mieszankę nakładamy na twarz (warto też skroplić ją wcześniej sokiem z cytryny), pozostawiamy na niej 15 minut, po czym dokładnie zmywamy ze skóry. Po nałożeniu maseczki należy także przetrzeć cerę tonikiem, by przywrócić jej właściwe pH.

Kuracja z natki pietruszki jest w stanie nie tylko rozjaśnić cerę i zmniejszyć przebarwienia, ale też wzmocnić jej barierę ochronną, odżywić i poprawić jej wygląd.

Koktajl dla kobiet w ciąży

Natka pietruszki ma dużo żelaza i folianów, dlatego zaleca się ją kobietom w ciąży. Pomaga uzupełnić niedobory kwasu foliowego i w ten sposób zapobiec wadom cewy nerwowej. Powstają one w pierwszych tygodniach ciąży, najczęściej wtedy, gdy kobieta jeszcze nie wie, że jest w ciąży. Ich przyczyną jest niedobór kwasu foliowego.

Z tego względu zaleca się włączenie natki pietruszki do diety na stałe już w czasie przygotowań do zajścia w ciążę. Oprócz tego konieczna jest suplementacja kwasem foliowym, ponieważ dieta nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości folianów.

Jak wykorzystać natkę pietruszki?

Natkę pietruszki można dodawać do dań w postaci surowej. Posiekana nać świetnie wzmocni smak ziemniaków, kasz, ryżu, dań rybnych i mięsnych. Warto wkroić ją do sałatek i surówek, by uzupełnić niedobory witamin.

Oprócz tego świetnie nadaje się do przygotowywania zielonych koktajli, np. z jarmużem czy jabłkiem. Taki koktajl jest doskonałym źródłem błonnika i witamin z grupy B, świetnie oczyszcza organizm, wzmacnia pracę jelit, przyspiesza metabolizm oraz usprawnia pamięć ikoncentrację.

Z natki pietruszki można przygotować także pastę na kanapki z dodatkiem czosnku, oliwy i orzechów – wtedy uzyskamy domowe pesto. Można ją dodawać także do past jajecznych, które są świetnym pomysłem na śniadanie lub kolację.

Natka pietruszki – jak ją przechowywać? Jak ją suszyć i mrozić?

Świeżą natkę pietruszkę warto wstawić do szklanki lub wazonika z zimną wodą. Wtedy dłużej zachowa świeżość i aromat. W takiej formie powinna postać 2 lub 3 dni. Jeśli wiemy, że nie zużyjemy jej w tym czasie, dobrze jest ją pokroić i schować do lodówki. Wtedy skorzystamy z niej później.

Natka pietruszki sprawdza się także w wersji suszonej. W takiej formie w zimę może stanowić dobry dodatek do zup oraz ziemniaków czy innych potraw. Pietruszkę możemy ususzyć samodzielnie – wystarczy ją umyć, dokładnie pokroić, a następnie wystawić na słońce. Na słońcu powinna poleżeć kilka godzin, następnie trzeba odłożyć ją w chłodne miejsce. Tak robimy przez kilka dni. Po około tygodniu pietruszka jest ususzona - można przesypać ją do słoiczka z przyprawami i korzystać z niej w sezonie jesienno-zimowym.

Natkę pietruszki możemy również ususzyć na suchej patelni. W takiej sytuacji nie należy naczynia smarować żadnym tłuszczem. Ustawiamy minimalny ogień i wrzucamy na patelnię nać. Krótko ją smażymy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.

Dobrym pomysłem jest również zamrożenie świeżych liści naci pietruszki. Wystarczy je posiekać, a następnie włożyć w pojemniczek lub torebkę strunową i schować w zamrażarce. Taka pietruszka zachowa swój smak i wartości odżywcze, dlatego można śmiało po nią sięgać w sezonie jesienno-zimowym lub wtedy gdy brakuje nam świeżej natki.

Natka pietruszki – przeciwwskazania

Czy natka pietruszki ma jakieś przeciwskazania? Jeśli nie spożywamy jej w nadmiarze, nie powinna nam zaszkodzić. Duże ilości naci, w dodatku jedzonej codziennie, nie są polecane osobom z chorobami nerek. W natce znajduje się oksacyna, która w dużych ilościach może doprowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Warto jednak odróżnić niewielką ilość od dużej ilości – kilka gałązek natki dodanej do pasty kanapkowej czy sałatki nikomu nie zaszkodzi. Pęczek natki zjadany każdego dnia może już jednak zadziałać negatywnie.

Po natkę pietruszki mogą bezpiecznie sięgać kobiety w ciąży oraz mamy karmiące piersią. To dobry sposób na dodanie do codziennego jadłospisu witamin i mikroelementów, a także kwasu foliowego.

Zdrowe przepisy z natką pietruszki

Natkę pietruszki można wykorzystać na wiele sposobów. Zdrowym i pysznym przepisem jest przygotowanie zielonego koktajlu z 1 jabłka, połowy pęczka natki pietruszki, a także 1 kiwi. Do takiego koktajlu możemy dodać trochę wody lub mleka roślinnego. Warto także wzbogacić go o nasiona słonecznika czy siemię lniane, by jeszcze wzmocnić jego wartości odżywcze.

Z natki pietruszki przygotujemy także pyszną pastę kanapkową. Wystarczy pokroić drobno małą wędzoną makrelę, dodać do tego 2 ugotowane jajka, pół pęczka natki pietruszki. Taką pastę możemy połączyć majonezem lub jogurtem naturalnym, jeśli chcemy zmniejszyć jej kaloryczność. Należy oczywiście dodać soli i pieprzu do smaku. Pasta świetnie nada się na kanapki z pełnoziarnistym pieczywem. Może stanowić zdrową i sycącą kolację.

Nać pietruszki można wykorzystać także do przygotowywania wegańskich kotletów (np. z jaja albo kaszy jaglanej) albo do pasty, która zastąpi masło. W połączeniu z awokado czy czosnkiem stworzy pyszne smarowidło na kanapki.

Zioło to dobrze łączy się także z owocami morza. Można dodawać je do krewetek smażonych i podawanych z makaronem albo sałatek z owocami morza.

Czym można zastąpić natkę pietruszki?

Natkę pietruszki można zastąpić też innymi ziołami. Nie będą one miały wszystkich jej właściwości, ale mogą stanowić alternatywę dla pietruszki, jeśli akurat nie mamy jej w domu. Do dekoracji dań możemy wykorzystać nać marchewki, kolendrę albo liście selera. Do przyprawiania zup i dań rybnych sprawdzi się natomiast koperek albo majeranek. Jeśli przygotowujemy dania z pomidorów warto sięgnąć także po suszoną bazylię.

W pastach kanapkowych i sałatkach nać pietruszki możemy zastąpić szczypiorkiem, który również ma wiele wartości odżywczych. Zawiera dużo witamin C i K, podobnie jak pietruszka, a dodatkowo także witaminę K, witaminę A oraz kwas foliowy. To sprawia, że jest cenną alternatywą dla pietruszki. Szczypiorek sprawdzi się do przygotowywania dań z jajek, twarożku albo pesto.

Czytaj też:
Bazylia: dodatek do dań kuchni włoskiej, który pomaga na niestrawność