Jak we właściwy sposób myć owoce i warzywa?

Jak we właściwy sposób myć owoce i warzywa?

Dodano: 
Świeże warzywa
Świeże warzywa / Źródło: Fotolia / Autor: merc67
Owoce i warzywa są bardzo zdrowe – o tym wie każdy z nas. To prawda, pod warunkiem jednak, że we właściwy sposób umyjemy je przed spożyciem. W przeciwnym wypadku grożą nam przykre konsekwencje w postaci zatrucia pokarmowego, a nawet zakażenia pasożytem. Jak we właściwy sposób myć owoce i warzywa? To proste.

Owoce i warzywa powinny być stałym elementem naszej codziennej diety. Zawierają mnóstwo witamin i antyoksydantów, a także błonnika pokarmowego. W dodatku większość warzyw i niektóre owoce są niskokaloryczne, dzięki czemu idealnie sprawdzają się w trakcie redukcji masy ciała.

Z warzyw i owoców możemy przygotować mnóstwo dań i przekąsek – jemy je na surowo, dodajemy do sałatek, robimy przetwory, smażymy, gotujemy, pieczemy i dusimy. Są to więc produkty idealne – stosunkowo tanie i dające pole do popisu. Mają jednak pewną, zasadniczą wadę. Otóż, trzeba bardzo dokładnie je myć przed spożyciem. Ostrzeżenie: „nie jedz niemytych owoców” słyszał w dzieciństwie właściwie każdy z nas. Dlaczego jest to takie ważne? Czym grozi jedzenie niemytych owoców i warzyw oraz jak we właściwy sposób należy to robić?

Niemyte owoce i warzywa

Owoce i warzywa w sklepach i na straganach wyglądają kusząco. Są kolorowe, dorodne i z pewnością pełne witamin. Często więc zapominamy o dwóch, ważnych aspektach. Po pierwsze, nie wiemy w jakich warunkach były hodowane. Czy do ich produkcji wykorzystywano substancje niewskazane, czy miały styczność z glebą skażoną odchodami zwierząt. Po drugie, nie wiemy w jaki sposób były transportowane i przechowawywane, a także ile osób (i jaki był ich stan zdrowia) dotykało ich przed nami. Świadomość ryzyka zdecydowanie odbiera chęci na jedzenie owoców i warzyw przed umyciem.

Czytaj także:
Nietypowe produkty, które można zamrozić

Owoce i warzywa – jak myć?

Mycie owoców i warzyw płynem do naczyń lub płynem dezynfekującym nie jest najlepszym pomysłem. Najskuteczniejsza i najbezpieczniejsza jest czysta, bieżąca woda. W przypadku owoców i warzyw, które posiadają twardą skórkę (np. jabłka, gruszki, dynia, cukinia) można szorować skórkę w trakcie mycia palcami (stosowanie różnego rodzaju szczotek może zwiększyć szanse na zachorowanie). Taki zabieg powinien zredukować liczbę ewentualnych bakterii, zaraków i mikroorganizmów. Co zrobić z innymi, miękkimi owocami?

Owoce takie jak truskawki czy maliny należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Istotny jest moment, w którym to zrobimy. Określenie „tuż przed spożyciem” będzie najwłaściwsze, a to dlatego, że bakterie szybciej namnażają się w wilgotnym środowisku. Ponadto osuszenie produktów czystym ręcznikiem może znacznie zredukować liczbę mikroorganizmów (zasada ta dotyczy wszystkich warzyw i owoców).

Warto też upewnić się, że wszystko z czego korzystamy w trakcie mycia jest czyste – począwszy od rąk, przez zlew, aż po durszlak.

Teoretycznie nie trzeba myć pokarmów, oznaczonych jako „wstępnie umyte” i/lub „gotowych do spożycia”. Wszystkie pozostałe produkty należy dobrze wypłukać i – jeśli to możliwe – użyć palców, zetrzeć brud lub inne pozostałości. Następnie należy osuszyć produkty za pomocą czystego ręcznika lub ręczników papierowych. Takie działanie zmniejsza ryzyko zakażenia.

Czytaj także:
Probiotyki nie tylko przy antybiotyku. One potrafią zdziałać cuda

Czytaj także

Czytaj także