Dlaczego niektóre kalorie są „lepsze” od innych?

Dlaczego niektóre kalorie są „lepsze” od innych?

Dodano: 
Podjadanie w nocy i między posiłkami
Podjadanie w nocy i między posiłkami Źródło: Fotolia / JenkoAtaman
Dieta odchudzająca kojarzy nam się głównie z liczeniem kalorii. Wydaje nam się, że żeby schudnąć i jednocześnie zachować dobre zdrowie wystarczy nie przekroczyć pewnego limitu kalorii. W efekcie czasem wolimy sięgnąć po niezdrowe produkty, ponieważ zawierają tyle samo kalorii, co zdrowe zamienniki. Czy to ma w ogóle sens?

Mądre odchudzanie polega na tym, że oprócz kalorii, analizujemy także wartości odżywcze poszczególnych produktów, by nie doprowadzić do niedoborów, a wręcz przeciwnie – zachować dobre zdrowie i samopoczucie. Nie wszystkie kalorie są sobie równe, ostrzegają naukowcy. Niektóre kalorie, szczególnie te ze słodzonych cukrem napojów, mogą być bardziej szkodliwe dla naszego zdrowia niż inne.

Taką samą ilość kalorii można znaleźć w jednej puszce napoju, jak w średniej wielkości ziemniaku ze skrobią, ale ten drugi dostarcza błonnika, witamin i potasu. Dodatkowo, nie wszystkie tłuszcze i cukry są takie same, a różne rodzaje różnych produktów żywnościowych mogą przynieść korzyści lub zaszkodzić zdrowiu.

Kalorie

Spożywanie zbyt dużej ilości kalorii, pochodzących z jakiejkolwiek żywności może zwiększać ryzyko otyłości i innych chorób – to fakt. Jednak napoje słodzone cukrem mogą powodować więcej problemów ze zdrowiem niż inne kaloryczne produkty z dużą zawartością skrobi. Ich częste spożywanie może prowadzić do chronicznych problemów zdrowotnych, takich jak choroba układu krążenia i cukrzyca typu 2.

Średniej wielkości ziemniak jest bogaty w skrobię i ma taką samą ilość kalorii, co puszka napoju gazowanego (około 340 ml), ale zawiera błonnik, witaminy z grupy B i potas, co daje energię, a nie nagły wzrost cukru we krwi.

Czytaj też:
Obalamy największe mity na temat odchudzania

Tłuszcz w diecie

Rodzaj tłuszczu, jaki znajdziemy w produktach spożywczych również ma ogromne znaczenie. Żywność bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w orzechach, nasionach lnu, nasionach chia oraz olejach roślinnych zmniejszają ryzyko zachorowania, a ponadto mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Oleje bogate w te tłuszcze mogą być dobrym źródłem witaminy E, jak podaje American Heart Association. Ta sama ilość tłuszczów nasyconych, pochodzących z czerwonego mięsa czy drobiu, może podwyższyć poziom cholesterolu LDL we krwi, zwiększając tym samym ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Cukier w diecie

Lepiej zjeść cały, świeży owoc czy wypić szklankę soku? Tutaj nie ma aż tak dużych różnic, choć oczywiście lepiej wybierać produkty świeże i nieprzetworzone. Co innego, gdy zamiast soku sięgamy po różnego rodzaju napoje i nektary. Cały owoc zawiera błonnik, a więc poziom cukru we krwi nie zostanie aż tak gwałtownie podniesiony i będzie on dłużej zapewniał uczucie sytości, dostarczając jednocześnie witaminy i przeciwutleniacze.

O ile zachowujemy umiar, nie powinniśmy aż tak bardzo bać się cukru. Przede wszystkim jednak należy spożywać go w formie naturalnej, a więc poprzez włączanie do menu np. owoców.

Będąc na diecie odchudzającej nie powinniśmy kierować się wyłącznie liczbą kalorii, choć jest ona ważna. Ogromne znaczenie ma jakość produktów, które wybieramy i ich właściwości odżywcze. Inaczej nasz organizm trawi batonika, a inaczej sałatkę z łososiem.