Jak dużo wiesz o produktach, które spożywasz?
To nie jest łatwy quiz!

Celem tego quizu kulinarnego jest sprawdzenie twojej wiedzy na temat różnych składników odżywczych, potraw i produktów. Jeśli nie uzyskasz 100 procent, nie martw się, przynajmniej nauczyłeś się czegoś nowego z pytań i będziesz mógł pochwalić się swoją niedawno zdobytą wiedzą podczas najbliższej rodzinnej kolacji.
Twój wynik:

1 / 10 Co jest głównym składnikiem bezy?

Cukier
Białko jaj
Mąka

2 / 10 Który z poniższych składników odżywczych nie jest przeciwutleniaczem?

Witamina C
Wapń
Selen
Witamina A

3 / 10 Z czego zrobione jest tofu?

Z mleka krowiego
Z mleka koziego
Z mleka kokosowego
Z mleka sojowego
Z otrębów

4 / 10 Jakie orzechy służą do produkcji marcepanu?

Migdały
Laskowe
Włoskie
Macadamia

5 / 10 Której witaminy nie znajdziemy w jajku?

A
C
E
D

6 / 10 Które z tych warzyw uważa się za bogate w skrobię?

Brokuły
Papryka
Szpinak
Kukurydza

7 / 10 Chociaż tradycyjne praktyki przetwarzania żywności są stosowane od wieków, która z tych metod jest uważana za nowoczesne podejście?

Fermentacja
Obróbka cieplna
Pasteryzacja
Wędzenie

8 / 10 Przetworzona żywność jest jednym z głównych źródeł sodu w diecie człowieka. Który z poniższych NIE JEST jednym z powodów dodawania sodu do żywności?

Poprawia wartość odżywczą
Dodaje smak
Poprawia teksturę
Zapobiega psuciu się

9 / 10 Jaki szkodliwy rodzaj tłuszczu najczęściej występuje w przekąskach poddanych obróbce?

Tłuszcze nasycone
Tłuszcze trans
Tłuszcze jednonienasycone

10 / 10 Z powodu mirystycyny w gałce muszkatołowej, jeśli spożyjesz jej za dużo, co może się z tobą stać?

Oślepniesz
Zmieni ci się głos
Wyrosną ci dodatkowe włosy
Będziesz mieć halucynacje