Jak dużo wiesz o produktach, które spożywasz?
To nie jest łatwy quiz!
Celem tego quizu kulinarnego jest sprawdzenie twojej wiedzy na temat różnych składników odżywczych, potraw i produktów. Jeśli nie uzyskasz 100 procent, nie martw się, przynajmniej nauczyłeś się czegoś nowego z pytań i będziesz mógł pochwalić się swoją niedawno zdobytą wiedzą podczas najbliższej rodzinnej kolacji.
Twój wynik:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
1 / 10 Co jest głównym składnikiem bezy?
Cukier
Białko jaj
Mąka
2 / 10 Który z poniższych składników odżywczych nie jest przeciwutleniaczem?
Witamina C
Wapń
Selen
Witamina A
3 / 10 Z czego zrobione jest tofu?
Z mleka krowiego
Z mleka koziego
Z mleka kokosowego
Z mleka sojowego
Z otrębów
4 / 10 Jakie orzechy służą do produkcji marcepanu?
Migdały
Laskowe
Włoskie
Macadamia
5 / 10 Której witaminy nie znajdziemy w jajku?
A
C
E
D
6 / 10 Które z tych warzyw uważa się za bogate w skrobię?
Brokuły
Papryka
Szpinak
Kukurydza
7 / 10 Chociaż tradycyjne praktyki przetwarzania żywności są stosowane od wieków, która z tych metod jest uważana za nowoczesne podejście?
Fermentacja
Obróbka cieplna
Pasteryzacja
Wędzenie
8 / 10 Przetworzona żywność jest jednym z głównych źródeł sodu w diecie człowieka. Który z poniższych NIE JEST jednym z powodów dodawania sodu do żywności?
Poprawia wartość odżywczą
Dodaje smak
Poprawia teksturę
Zapobiega psuciu się
9 / 10 Jaki szkodliwy rodzaj tłuszczu najczęściej występuje w przekąskach poddanych obróbce?
Tłuszcze nasycone
Tłuszcze trans
Tłuszcze jednonienasycone
10 / 10 Z powodu mirystycyny w gałce muszkatołowej, jeśli spożyjesz jej za dużo, co może się z tobą stać?
Oślepniesz
Zmieni ci się głos
Wyrosną ci dodatkowe włosy
Będziesz mieć halucynacje
Więcej quizów
-
Zdrowie i medycyna
-
Zdrowie i medycyna
-
Zdrowie i medycyna
-
Zdrowie i medycyna
-
Zdrowie i medycyna
-
Zdrowie i medycyna
Zobacz inne quizy
-
-
-
-
-
-
-
Ogólne
-
-
-
-
-