QUIZ. Czy wiesz, co jesz? To test tylko dla prawdziwych wyjadaczy

Czytasz etykiety produktów spożywczych? Ale czy je rozumiesz? Sprawdź swoją wiedzę i to, co jest ukryte w twoim jedzeniu.
Nie jest dobrze. Czyżbyś należał do osób, które wolą nie wiedzieć, co jedzą?
Twoja wiedza na temat żywności jest minimalna. Chemia chyba nie była twoją mocną stroną w szkole.
Coś wiesz, ale większość oznaczeń na etykietach to dla ciebie czarna magia. Jeszcze sporo się musisz nauczyć.
Całkiem nieźle! Widać, że starasz sie interesować tym, co dokładnie trafia na twój talerz, ale musisz jeszcze uzupełnić swoją wiedzę.
Brawo! Wiesz naprawdę dużo! Mało kto uzyskuje tak znakomity wynik.
Brawo! Jesteśmy pod wrażeniem twojej wiedzy! Czyżbyś był technologiem żywności?
Twój wynik:

1 / 10 Ten naturalny barwnik na etykietach ma symbol E120. Używa się go do barwienia kosmetyków oraz żywności. Ma intensywny ciemnoczerwony kolor. To koszenila. Jak się ją pozyskuje?

Z wysuszonych i zmielonych owadów.
Ze skórki czerwonej papryki.
Z wysuszonych i zmielonych buraków.
To ekstrakt z czerwonych płatków róż.

2 / 10 To popularny konserwant żywności, ale stosuje się go także do innych celów: na przykład produkcji płynów zapobiegających korozji narzędzi chirurgicznych. Choć na skalę przemysłową wytwarza się go syntetycznie, to występuje też naturalnie, np.w żurawinie i cynamonie. Ma symbol E21. Co to jest?

Kwas cynamomonowy
Benzoesan sodu
Kwas benzoesowy
Cynamonian sodowy

3 / 10 Kwas askorbinowy, czyli witamina C, ma na etykietach symbol E300. Jaką rolę pełni jako dodatek do żywności?

Jest dobrym konserwantem.
Ma działanie przeciwutleniające.
Barwi żywność na żółto.
Jest świetnym zagęstnikiem.

4 / 10 Agar to żelująca substancja pochodzenia roślinnego. Wykorzystuje się ją m.in. jako zamiennik żelatyny w produkcji słodyczy. Ma symbol E406. Z czego pozyskuje się agar?

Z agawy
Z pestek jabłek i innych owoców
Z krasnorostów
Z kory niektórych drzew

5 / 10 Glutaminian sodu to jedna z najważniejszych substancji w przemyśle spożywczym. Ten wzmacniacz smaku na etykiecie znajdziesz jako:

E666
E660
E621
E260

6 / 10 Wykaz numerów E jest sporządzany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Co oznacza literka E?

Europa. Nazwa pochodzi od kontynentu.
Enemy. Nazwa pochodzi od angielskiego słowa: wróg.
Eternal. Nazwa pochodzi od angielskiego słowa: wieczny.
Essential. Nazwa pochodzi od angielskiego słowa: niezbędny.

7 / 10 Acesulfam K to słodzik. Ma symbol E950. Czy jest słodszy od tradycyjnego cukru?

Nie. Jest tak samo słodki.
Nie. Sacharoza jest 20 razy słodsza.
Tak. Jest 150 razy słodszy od cukru.
Tak. Jest 20 razy słodszy od cukru.

8 / 10 Co ma symbole od E1000 do E1999?

To głównie barwniki syntetyczne.
To substancje, które są zakazane w żywności.
To m.in. stabilizatory i konserwanty.
Nic. Kody E kończą się na E999.

9 / 10 Kurkumina to barwnik o symbolu E100. Na jaki kolor barwi żywność?

Janozielony
Limonkowy
Czerwony
Pomarańczowożółty

10 / 10 Mączka chleba świętojańskiego, inaczej guma karobowa, ma na etykietach symbol E410. Jaką rolę pełni w żywności ten naturalny polisacharyd pozyskiwany z nasion drzewa świętojańskiego?

Konserwuje i nabłyszcza produkty.
Zagęszcza i stabilizuje produkty.
Barwi produkty na niebiesko.
Zapobiega zbrylaniu się produktów.