Wypróżnienia są częścią procesu trawienia organizmu. W ten sposób twoje ciało pozbywa się odpadów, którymi są: niestrawione tłuszcze, woda, bakterie i jedzenia. Zdrowe osoby mają od jednego do trzech wypróżnień dziennie. Wiele zależy od naszego stylu życia, diety, nawodnienia, aktywności fizycznej, stanu zdrowia, a nawet przyjmowanych leków.
„Jeśli chodzisz do toalety rzadziej, lub jeśli stolce są wysuszone, a wypróżnianie się jest trudne i bolesne, możesz mieć do czynienia z zaparciami. Zaparciom mogą towarzyszyć, takie objawy jak: wzdęcia, gazy, nudności, bóle głowy” – mówi dr. Will Bulsiewicz, gastrolog.
Przyczyny zaparć
Za jedną z głównych przyczyn zaparć uważa się słabą perystaltykę jelit. Stolce w takim przypadku są twarde i grudkowate, a wypróżnienie przychodzi z trudem. Gastrolog doradza, jak w takiej sytuacji poradzić sobie domowymi sposobami:
- należy pić co najmniej sześć szklanek wody dziennie,
- zwiększyć aktywność fizyczną,
- stopniowo zwiększać ilość naturalnego błonnika w diecie, wprowadzając do codziennego jadłospisu suszone śliwki, owies, mielony len czy nasiona chia,
- rozważyć przyjmowanie suplementu błonnika: dekstryny pszennej, proszku akacjowego, łuski babki płesznik, gumy guar,
- przyjmować przed snem magnez, który nie tylko ułatwia zasypianie, ale też reguluje częstotliwość wypróżnień.
Słabe mięśnie dna miednicy
Powodem złego funkcjonowania mięśni miednicy, które biorą udział przy wypróżnieniu może być stan zwany dyssynergią miednicy, w którym mięśnie nie rozluźniają się, kiedy powinny, a w niektórych przypadkach się kurczą. Jak temu zaradzić? Siedząc na toalecie, należy:
- podłożyć pod stopy podnóżek, tak aby kolana były wyżej niż biodra,
- pochylić się do przodu,
- położyć łokcie na kolanach,
- zrelaksować się i wypiąć brzuch,
- wyprostować kręgosłup.
W przypadkach uporczywych zaparć, należy udać się do lekarza, który wykluczy ewentualne choroby, które mogą dawać podobne objawy. Należą do nich:
- przewlekłe niedokrwienie jelit,
- cukrzyca,
- nowotwory jelita grubego.
Czytaj też:
Flora bakteryjna jelit – jak wspierać ją dietą i odbudować?