Zaparcia, ogólnie definiowane jako rzadkie wypróżnienia (mniej niż trzy razy na tydzień) lub twarde i powodujące ból stolce, są uważane za przewlekłe, jeśli utrzymują się dłużej niż kilka tygodni. Wiele osób zmaga się z przewlekłymi zaparciami, a nawet jeśli pojawiają się one sporadycznie, potrafią spowodować nieprzyjemny dyskomfort. Niestety, ryzyko wystąpienia przewlekłych zaparć wzrasta wraz z wiekiem, ale także wtedy, gdy niezdrowo się odżywiamy, pijemy niewiele płynów i unikamy sportu.
Choć na rynku nie brakuje różnych preparatów, dostępnych bez recepty, ich stosowanie ma pewne skutki uboczne. Po pierwsze, organizm może się do nich przyzwyczaić i przestać na nie reagować lub przeciwnie – uzależnić się od nich i tylko z ich pomocą może dochodzić do wypróżnień. Ponadto, nieumiejętne stosowanie środków przeczyszczających może prowadzić do biegunki czy odwodnienia, nie mówiąc już o bolesnych skurczach jelit.
Na szczęście okazuje się, że spożywanie jednego kiwi dziennie może zapobiec występowaniu zaparć. Bogaty w przeciwutleniacze i bogaty w błonnik owoc kiwi ma silne działanie przeciwzapalne, które może powodować ogólną poprawę funkcji jelit i łagodzić przewlekłe zaparcia. W szczególności badania wykazały, że codzienne spożywanie owoców kiwi poprawia miękkość i masę stolca, zwiększając w ten sposób częstotliwość i łatwość wypróżniania, jednocześnie redukując nieprzyjemne parcie i przesiadywanie w toalecie. Ponadto kiwi nie powoduje biegunki.
Owoce kiwi zawdzięczają swoją moc terapeutyczną zawartości aktynowicy, enzymu wspomagającego motorykę przewodu pokarmowego. Pektyna, włókno roślinne, zwiększa objętość stolca i pomaga przyspieszyć przepływ odpadów przez jelita, co oznacza, że jest skuteczna w leczeniu zarówno zaparć, jak i biegunki.
Czytaj też:
Jak walczyć z nadwagą