Nie spodziewasz się, że jest w tych produktach. Może powodować raka żołądka

Nie spodziewasz się, że jest w tych produktach. Może powodować raka żołądka

Dodano: 
Mrożone warzywa
Mrożone warzywa Źródło:Shutterstock
Nasz organizm potrzebuje soli, jednak jej nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia. Spożywanie soli w dużych ilościach zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka, kamicę nerkową, a nawet osteoporozę. Sprawdź, w jakich produktach jest najwięcej soli.

Sól składa się z około 40 proc. sodu i 60 proc. chloru. Sód to minerał niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów. Wraz z chlorem pomaga też utrzymać równowagę wodno–mineralną w organizmie. Jednak pomimo tych podstawowych funkcji, spożywanie zbyt dużej ilości soli może mieć niekorzystne skutki dla zdrowia.

Dzienne zapotrzebowanie na sól

Dzienne zapotrzebowanie na sól wynosi 2300 miligramów. Żeby jednak nie przekroczyć tej ilości, trzeba wziąć pod uwagę, że sól znajduje się w wielu produktach, z czego często nie zdajemy sobie sprawy.

Uważaj na mrożonki

Duże ilości soli znajdziemy w mrożonkach, które wydają się dobrym rozwiązaniem, gdy chcesz szybko przygotować zupę czy inne danie. Trzeba jednak pamiętać, że gotowe mrożone potrawy są źródłem soli, dlatego przed zakupem warto wybierać produkty o obniżonej jej zawartości lub przyrządzić potrawę ze świeżych warzyw.

W jakich produktach jest najwięcej soli?

Bogate w sól są wysokoprzetworzone produkty, dania typu fast–food, a także:

  • wyroby garmażeryjne,
  • płatki śniadaniowe,
  • prażony ryż,
  • przetwory mięsne,
  • mrożone i wędzone ryby,
  • wędliny,
  • dania instant, m.in. zupy chińskie,
  • przekąski takie jak precelki, orzeszki, chipsy czy krakersy,
  • gotowe sosy do mięs,
  • sos sojowy,
  • marynaty,
  • żółte sery,
  • twarożki.

Skutki spożywania zbyt dużej ilości soli

Jedzenie zbyt dużej ilości soli przez długi czas może powodować szereg problemów zdrowotnych.

Podnosi ciśnienie krwi

Diety bogate w sól znacznie zwiększają ciśnienie krwi. Obniżenie zawartości soli w diecie osoby chorej na nadciśnienie może pomóc obniżyć jej ciśnienie krwi. Badania dowodzą, że zmniejszenie spożycia soli o 4,4 grama dziennie może obniżyć skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi odpowiednio o 4,18 mm Hg i 2,06 mm Hg.

Zwiększa ryzyko wystąpienia raka żołądka

Badania wskazują, że dieta bogata w sód łączy się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka żołądka. Osoby z medianą spożycia soli wynoszącą 3 gramy dziennie mogą mieć do 68 proc. wyższe ryzyko wystąpienia tej choroby niż osoby z medianą spożycia soli 1 grama dziennie.

Czytaj też:
3 przyczyny zatrzymywania wody w organizmie. Będziesz zaskoczony

Źródło: O2.pl