Niedobór witaminy C szkodzi także tarczy. Masz Hashimoto? Przeczytaj

Niedobór witaminy C szkodzi także tarczy. Masz Hashimoto? Przeczytaj

Plastry cytryny
Plastry cytryny Źródło: Unsplash / rawpixel.com
Dodano: 
Niedobór witaminy C kojarzy nam się głównie ze zmniejszoną odpornością w okresie jesienno-zimowym. Suplementujemy ją najczęściej wtedy, gdy dopada nas jakaś choroba. O witaminie C powinny pamiętać także osoby, które zmagają się z chorobą Hashimoto. Sprawdź, dlaczego.

Zdawać by się mogło, że niedobór witaminy C jest właściwie niemożliwy – przecież witamina ta znajduje się w niemal każdym owocu i warzywie. Odpowiedź jest więc prosta – unikanie tych dwóch grup produktów może skutkować niedoborem. Taki stan ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie każdego z nas i to niezależnie od tego, czy ogólnie jesteśmy zdrowi. Witamina C jest nam po prostu bardzo potrzebna. Istnieją jednak pewne jednostki chorobowe, w których zapotrzebowanie na witaminę C jest większe. Mowa właśnie o Hashimoto.

Witamina C – właściwości

Ludzki organizm nie potrafi syntetyzować witaminy C, a to oznacza, że musimy przyjmować ją każdego dnia. Jest bardzo ważna dla zachowania dobrego zdrowia, ponieważ:

  • jest niezbędna do biosyntezy kolagenu,
  • bierze udział w metabolizmie białek,
  • redukuje poziom stres i ułatwia radzenie sobie z nim,
  • poprawia krążenie krwi, dzięki czemu pomaga obniżyć ciśnienie krwi,
  • chroni przed cukrzycą,
  • zapobiega chorobom serca,
  • działa jako przeciwutleniacz, który skutecznie walczy z wolnymi rodnikami,
  • wzmacnia nasz układ odpornościowy, dzięki czemu chroni nas przed infekcjami.

Witamina C – niedobór

Niedobór witaminy C ma bardzo poważny wpływ na zdrowie. Do najbardziej charakterystycznych objawów zalicza się:

  • znaczne zmęczenie i osłabienie organizmu,
  • podatność na infekcje,
  • trudność w gojeniu się ran,
  • skłonność do siniaków.

Długotrwały niedobór witaminy C prowadzi do bardzo poważnych problemów ze zdrowiem i grozi wystąpieniem szkorbutu.

Czytaj też:
Ta niepozorna roślina zwiększa popęd seksualny

Witamina C a choroba Hashimoto

Osoby zmagające się z chorobami tarczycy powinny zwrócić szczególną uwagę na witaminę C ze względu na stres oksydacyjny, którego doświadcza każdy z nas. Stres oksydacyjny definiowany jest jako brak równowagi pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników a zdolnością organizmu do detoksykacji lub przeciwdziałania ich szkodliwym działaniom poprzez neutralizację przez przeciwutleniacze. Witamina C jest właśnie takim antyoksydantem, który walczy z wolnymi rodnikami i może łagodzić objawy choroby Hashimoto. Suplementacja przeciwutleniaczy okazuje się skuteczna u osób z niedoczynnością tarczycy.

Choroba Hashimoto to przewlekłe, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. W przebiegu choroby układ odpornościowy atakuje zdrowe tkanki i powoduje, że gruczoł tarczycy nie może poprawnie funkcjonować, dochodzi więc do spadku hormonów tarczycy, odpowiedzialnych za wiele istotnych funkcji. Leczenie polega na przyjmowaniu syntetycznych hormonów tarczycy (lewotyroksyny) i prowadzeniu odpowiedniej diety.

W jednym z badań naukowcy zapisali 33 pacjentów z pierwotną niedoczynnością tarczycy, którzy zostali porównani z 26 zdrowymi osobami. Poziom MDA w surowicy (wskaźnik stresu oksydacyjnego) był wyższy u pacjentów z niedoczynnością tarczycy przed leczeniem przeciwutleniającym w porównaniu do grupy kontrolnej. Po leczeniu poziomy MDA u uczestników z niedoczynnością tarczycy znacznie się zmniejszyły.

Inne badania wykazały natomiast, że witamina C poprawia nieprawidłowości w stężeniu T4, T3 i TSH w surowicy pacjentów z niedoczynnością tarczycy. Przeciwutleniacze – jak witamina C – mają też duży wpływ na poziom hormonów stresu, który w przypadku choroby Hashimoto wiąże się z zaostrzeniem objawów i stanu zapalnego. Panowanie nad stresem u osób z niedoczynnością tarczycy jest szczególnie ważne, ponieważ w chorobie tej często pojawiają się wahania nastroju i stany depresyjne. Ponadto przewlekły stres sprzyja niedoborom witaminy C i zwiększa zapotrzebowanie na nią.

Badań na temat wpływu przeciwutleniaczy na choroby tarczycy pojawia się coraz więcej. Rola antyoksydantów w przebiegu ich leczenia staje się coraz ważniejsza.

Czytaj też:
Witaminy i suplementy, które mogą wspomagać walkę z objawami depresji

Witamina C – dieta i suplementacja

Witamina C najlepiej przyswaja się ze świeżych owoców i warzyw. Większości z nas wydaje się, że najlepszym źródłem witaminy C są cytrusy, tymczasem całe mnóstwo znajdziemy jej w liściach kapusty, a także w papryce. Oto lista produktów po które warto sięgać:

  • pomarańcze,
  • czerwona papryka,
  • brukselka,
  • brokuły,
  • truskawki,
  • grejpfruty,
  • kiwi,
  • zielona papryka.

Chociaż witamina C z pożywienia jest lepiej przyswajalna, możemy też sięgać po suplementy diety, których nie brakuje na rynku. Zawsze warto porozmawiać z lekarzem przed rozpoczęciem kuracji, ponieważ preparaty dostępne bez recepty nie są obojętne dla naszego organizmu.

Zalecane dzienne dawki, według National Institutes of Health, wynoszą:

Wiek Zalecana dawka
Dzieci poniżej 6. miesiąca życia 40 mg
Dzieci w wieku 7-12 miesięcy 50 mg
Dzieci od 1. do 3. roku życia 15 mg
Dzieci od 4. do 8. roku życia 25 mg
Dzieci od 9. do 13. roku życia 45 mg
Chłopcy w wieku od 14 do 18 lat 75 mg
Dziewczynki w wieku od 14 do 18 lat 65 mg
Dorośli mężczyźni 90 mg
Dorosłe kobiety 75 mg
Kobiety w ciąży 85 mg
Kobiety karmiące 120 mg