Zdawać by się mogło, że niedobór witaminy C jest właściwie niemożliwy – przecież witamina ta znajduje się w niemal każdym owocu i warzywie. Odpowiedź jest więc prosta – unikanie tych dwóch grup produktów może skutkować niedoborem. Taki stan ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie każdego z nas i to niezależnie od tego, czy ogólnie jesteśmy zdrowi. Witamina C jest nam po prostu bardzo potrzebna. Istnieją jednak pewne jednostki chorobowe, w których zapotrzebowanie na witaminę C jest większe. Mowa właśnie o Hashimoto.
Witamina C – właściwości
Ludzki organizm nie potrafi syntetyzować witaminy C, a to oznacza, że musimy przyjmować ją każdego dnia. Jest bardzo ważna dla zachowania dobrego zdrowia, ponieważ:
-
jest niezbędna do biosyntezy kolagenu,
-
bierze udział w metabolizmie białek,
- redukuje poziom stres i ułatwia radzenie sobie z nim,
- poprawia krążenie krwi, dzięki czemu pomaga obniżyć ciśnienie krwi,
- chroni przed cukrzycą,
- zapobiega chorobom serca,
-
działa jako przeciwutleniacz, który skutecznie walczy z wolnymi rodnikami,
-
wzmacnia nasz układ odpornościowy, dzięki czemu chroni nas przed infekcjami.
Witamina C – niedobór
Niedobór witaminy C ma bardzo poważny wpływ na zdrowie. Do najbardziej charakterystycznych objawów zalicza się:
-
znaczne zmęczenie i osłabienie organizmu,
-
podatność na infekcje,
-
trudność w gojeniu się ran,
-
skłonność do siniaków.
Długotrwały niedobór witaminy C prowadzi do bardzo poważnych problemów ze zdrowiem i grozi wystąpieniem szkorbutu.
Czytaj też:
Ta niepozorna roślina zwiększa popęd seksualny
Witamina C a choroba Hashimoto
Osoby zmagające się z chorobami tarczycy powinny zwrócić szczególną uwagę na witaminę C ze względu na stres oksydacyjny, którego doświadcza każdy z nas. Stres oksydacyjny definiowany jest jako brak równowagi pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników a zdolnością organizmu do detoksykacji lub przeciwdziałania ich szkodliwym działaniom poprzez neutralizację przez przeciwutleniacze. Witamina C jest właśnie takim antyoksydantem, który walczy z wolnymi rodnikami i może łagodzić objawy choroby Hashimoto. Suplementacja przeciwutleniaczy okazuje się skuteczna u osób z niedoczynnością tarczycy.
Choroba Hashimoto to przewlekłe, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. W przebiegu choroby układ odpornościowy atakuje zdrowe tkanki i powoduje, że gruczoł tarczycy nie może poprawnie funkcjonować, dochodzi więc do spadku hormonów tarczycy, odpowiedzialnych za wiele istotnych funkcji. Leczenie polega na przyjmowaniu syntetycznych hormonów tarczycy (lewotyroksyny) i prowadzeniu odpowiedniej diety.
W jednym z badań naukowcy zapisali 33 pacjentów z pierwotną niedoczynnością tarczycy, którzy zostali porównani z 26 zdrowymi osobami. Poziom MDA w surowicy (wskaźnik stresu oksydacyjnego) był wyższy u pacjentów z niedoczynnością tarczycy przed leczeniem przeciwutleniającym w porównaniu do grupy kontrolnej. Po leczeniu poziomy MDA u uczestników z niedoczynnością tarczycy znacznie się zmniejszyły.
Inne badania wykazały natomiast, że witamina C poprawia nieprawidłowości w stężeniu T4, T3 i TSH w surowicy pacjentów z niedoczynnością tarczycy. Przeciwutleniacze – jak witamina C – mają też duży wpływ na poziom hormonów stresu, który w przypadku choroby Hashimoto wiąże się z zaostrzeniem objawów i stanu zapalnego. Panowanie nad stresem u osób z niedoczynnością tarczycy jest szczególnie ważne, ponieważ w chorobie tej często pojawiają się wahania nastroju i stany depresyjne. Ponadto przewlekły stres sprzyja niedoborom witaminy C i zwiększa zapotrzebowanie na nią.
Badań na temat wpływu przeciwutleniaczy na choroby tarczycy pojawia się coraz więcej. Rola antyoksydantów w przebiegu ich leczenia staje się coraz ważniejsza.
Czytaj też:
Witaminy i suplementy, które mogą wspomagać walkę z objawami depresji
Witamina C – dieta i suplementacja
Witamina C najlepiej przyswaja się ze świeżych owoców i warzyw. Większości z nas wydaje się, że najlepszym źródłem witaminy C są cytrusy, tymczasem całe mnóstwo znajdziemy jej w liściach kapusty, a także w papryce. Oto lista produktów po które warto sięgać:
-
pomarańcze,
-
czerwona papryka,
-
brukselka,
-
brokuły,
-
truskawki,
-
grejpfruty,
-
kiwi,
-
zielona papryka.
Chociaż witamina C z pożywienia jest lepiej przyswajalna, możemy też sięgać po suplementy diety, których nie brakuje na rynku. Zawsze warto porozmawiać z lekarzem przed rozpoczęciem kuracji, ponieważ preparaty dostępne bez recepty nie są obojętne dla naszego organizmu.
Zalecane dzienne dawki, według National Institutes of Health, wynoszą:
Wiek | Zalecana dawka |
---|---|
Dzieci poniżej 6. miesiąca życia | 40 mg |
Dzieci w wieku 7-12 miesięcy | 50 mg |
Dzieci od 1. do 3. roku życia | 15 mg |
Dzieci od 4. do 8. roku życia | 25 mg |
Dzieci od 9. do 13. roku życia | 45 mg |
Chłopcy w wieku od 14 do 18 lat | 75 mg |
Dziewczynki w wieku od 14 do 18 lat | 65 mg |
Dorośli mężczyźni | 90 mg |
Dorosłe kobiety | 75 mg |
Kobiety w ciąży | 85 mg |
Kobiety karmiące | 120 mg |