GIS ostrzega przed bakteriami w serze. Wycofano dwie partie produktu

GIS ostrzega przed bakteriami w serze. Wycofano dwie partie produktu

Dodano: 
Ostrzeżenie GIS przed serami
Ostrzeżenie GIS przed serami Źródło: GIS
Główny Inspektorat Sanitarny ogłosił wycofanie jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach oraz jednej partii sera żółtego Rycki Edam w plastrach wyprodukowanych przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes.

W jednej partii sera Gouda oraz w jednej partii sera Rycki Edam zbadanych na zlecenie producenta wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów

Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry

Numer partii: 180359

Data minimalnej trwałości: 18.10.2019

Produkt – Ser żółty Rycki Edam marki Ryki, 135 g, plastry

Numer partii: 060658

Data minimalnej trwałości: 23.10.2019

Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdrożyła procedurę wycofania z obrotu powyższych partii serów, zidentyfikowano i poinformowano odbiorców towaru o zablokowaniu i wycofaniu kwestionowanych partii produktu z rynku. Producent poinformował, że część produktów została zutylizowana zgodnie z procedurą sieci handlowych, a pozostały ser jest wycofywany z obrotu. Prowadzone są systemowe działania naprawcze oraz badania produktów i wymazów z powierzchni w kierunku obecności Listeria monocytogenes.

Zalecenia dla konsumentów

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partie produktów objętych komunikatem. Produkty z tych partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

Czytaj też:
GIS ostrzega przed pieczarkami. Produkt zawiera alergen