O smakach dzieciństwa, oszczędzaniu czasu podczas gotowania i nowych pomysłach
Materiał partnera

O smakach dzieciństwa, oszczędzaniu czasu podczas gotowania i nowych pomysłach

Dodano: 
Kasia Surowiec, współwłaścicielka Ogródka Dziadunia
Kasia Surowiec, współwłaścicielka Ogródka Dziadunia / Źródło: Materiały prasowe
Opowiada Kasia Surowiec, współwłaścicielka Ogródka Dziadunia.

Skąd pomysł na takie przetwory?

Miałam inny pomysł na życie, ale macierzyństwo zwróciło moją uwagę na to, co jemy i skąd to pochodzi. Zaczęłam czytać etykiety produktów, studiować składy i …zakupy robiły się coraz trudniejsze. W moim rodzinnym domu całe lato było czasem tworzenia przetworów. Mama i babcia zamykały kolejne dojrzewające owoce i warzywa w słoikach, żeby móc korzystać z nich przez długą jesień i zimę. Powstał pomysł, żeby przetwory według tych samych domowych przepisów oferować także innym. Dlatego Ogródek Dziadunia to producent tradycyjnych przetworów: syrop z malin, żurek, konfitury, chrzan tarty… A że przetwórnię prowadził już mój Tata, który właśnie został Dziadkiem – stąd wzięła się nazwa.

Kiedyś „gotowa potrawa” kojarzyła się tylko z zupą z torebki z proszku. Ale Wasz barszcz czy żurek to zupełnie inna jakość. Jak to robicie?

Taka jest główna misja Ogródka – żeby pomóc zaoszczędzić czas spędzony na gotowaniu, ale jednocześnie nie tracić na jakości potraw. To taka „zdalna pomoc” która zrobi przetwory za Ciebie, a Ty masz potem zdrowy i szybki obiad, kolację czy deser.

Najważniejsze, żeby nadal było jak w domu - warzywa i owoce z naturalnymi przyprawami, a nie składniki zastępcze. Bardzo tego pilnujemy i nie ma w tej sprawie żadnych kompromisów. Żaden z ponad 70 już różnych rodzajów przetworów nie posiada dodanych konserwantów, aromatów itp. Jeśli nawet dany owoc ciemnieje, czy powoduje mętnienie syropu – tak zostaje. Przetwory, tak jak dawniej, są pasteryzowane w słoikach – ekologicznie i zdrowo. Odkręcasz i gotowe – porcja warzyw czy owoców prosto na talerz.

Ogródek Dziadunia to feeria pysznych smaków: lemoniady, syropy owocowe, konfitury z płatków róży, cytrynki w syropie, warzywa konserwowe i kiszone. Tworzone na podstawie domowych przepisów z kuchennych zeszytów, przekazywanych z matki na córkę. Tak, jak dawniej, ręcznie obiera się i układa w słoikach dojrzałe owoce i warzywa, kisi kapustę i żurek oraz wolno smaży konfitury.

Aż 8 różnych przetworów posiada prestiżowy certyfikat „Jakość Tradycja -Śląskie”, który nadaje się produktom o potwierdzonej ponad 50-letniej tradycji wytwarzania oraz sprawdzonym pochodzeniu. Wśród nich jest tradycyjny zakwas na żurek, kiszona kapusta z grzybami leśnymi, wspomniany syrop z malin oraz musztardy. Te ostatnie są wielką dumą Dziadunia, ponieważ powstają z gorczycy z własnych upraw - od ziarenka przez recepturę namaczania i mielenia, aż do uzyskania świetnego smaku. Musztardy Wąsoskie z chrzanem i naturalnym miodem są wysoko cenione przez smakoszy, a także przez restauratorów i szefów kuchni.

Nie sposób tez pominąć Ogródkowych ketchupów. Aniołek, łagodny ketchup dla dzieci powstał specjalnie dla najmłodszych – nie zawiera nawet dodanego cukru, który został zamieniony na zdrowszy naturalny miód. Pikantny Diabełek i bardzo ostry Piekielny Ognik to przetarte pomidory doprawione cebulą, czosnkiem, papryką. Wielokrotnie nagradzane w konkursach branżowych (Złoty Medal na targach World Food Warsaw) znajdują coraz więcej zwolenników, zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowe i smaczne odżywianie.

Co Dziadunio przygotuje dla nas w nadchodzących miesiącach?

Ja nie umiem usiedzieć na miejscu. Ciągle wertuję pożółkłe zeszyty i szukam inspiracji. Współpracujemy też z Szefami Kuchni i czasem oni podpowiadają jakie przetwory potrzebują. Staram się słuchać innych i odpowiadać na te potrzeby. Często też pomysł na produkt powstaje podczas mojego gotowania czy zakupów. Tak było z lemoniadami – nie chciałam dawać dzieciom kolorowych napojów gazowanych, więc nie czekając na kolejne „Mamo kup…” połączyliśmy sok wyciśnięty z owoców, wodę i odrobinę miodu i podaliśmy w gazowanej formie. Ale już kolejne pomysły buzują, aż pokrywka podskakuje!

Źródło: Ogródek Dziadunia
 0

Czytaj także