Boże Narodzenie bez laktozy

Boże Narodzenie bez laktozy

Dodano:   /  Zmieniono: 
Mleko
Mleko / Źródło: Fotolia / Autor: volff
Jak przeżyć święta przy nietolerancji laktozy? Unikać sałatek z majonezem, śledzi w śmietanie i ciast z kremem.

Święta to ciężki test dla osób na diecie, również tej eliminacyjnej, zakładającej wykluczenie szkodliwego składnika pożywienia. Szczególnie trudne bywają dla osób z nietolerancją laktozy, czyli cukru mlecznego.

Ocenia się, że mleka krowiego nie trawi nawet co piąty Polak. – Nietolerancja laktozy, czyli niedobór rozkładającego mleko enzymu zwanego laktazą, objawia się biegunkami, wzdęciami, bólami brzucha. Czasem towarzyszą jej zaparcia, a u młodszych dzieci objawy skórne, np. wysypki lub nawet zapalenie oskrzeli - mówi „Wprost” dr Michał Sutkowski, lekarz rodzinny przyjmujący w Warszawie i Osuchowie na Mazowszu. U dorosłych, którzy poprzednio nie mieli problemów z trawieniem mleka, może wystąpić tzw. wtórna nietolerancja laktozy. Zaczyna się niewinnie. Czasem wystarczy wypić kawę z odrobiną mleka, by objawy utrzymywały się przez cały dzień. Najwrażliwsi reagują nawet na śladowe ilości produktów mlecznych w innych pokarmach. Spożycie na święta śledzia w śmietanie może się więc dla nich skończyć wielogodzinnym cierpieniem.

Wigilia, podczas której dominują potrawy postne – bezmięsne i bezmleczne – jest więc dla nich stosunkowo bezpieczna. Wyjątkiem mogą być pierogi, jeśli gospodyni dodaje do nich nieco mleka lub niesklarowanego masła. Groch z kapustą czy karp w galarecie są całkowicie bezpieczne. Inaczej sprawa ma się z pierwszym i drugim dniem świąt. Wówczas na stole pojawia się całe bogactwo tak lubianych przez Polaków potraw na bazie nabiału. Groźna może się okazać także sałatka warzywna z majonezem, który często zawiera mleko w proszku, a zastąpienie majonezu jogurtem jeszcze pogarsza sytuację.

Osoby z nietolerancją laktozy powinny mieć się na baczności również w przypadku kiełbas wyrabianych przemysłowo, do których dodaje się białka serwatkowe. Powinny też unikać ciast na bazie mleka, np. tiramisu, tortów z bitą śmietaną, lodów, ale też karpatek czy rurek z kremem. Lekarze odradzają też czekoladę mleczną i batoniki, do których dodaje się mleko w proszku. – Na szczęście tradycyjne potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe pozbawione są laktozy. Powinno się uważać na te mniej tradycyjne, stawiane na świątecznym stole dla smaku – mówi dr Michał Sutkowski.

Okładka tygodnika WPROST: 52/2015
Więcej możesz przeczytać w 52/2015 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także

 0