Nietolerancja glutenu wymaga stosowania odpowiedniej diety. Celiakia jest chorobą, która wymaga zmiany nawyków żywieniowych, a diagnoza często wywraca całe życie do góry nogami. Chorzy muszą uważać na wszystkie produkty spożywcze i dokładnie czytać etykiety, ponieważ nawet śladowe ilości glutenu mogą spowodować nieprzyjemne objawy – od biegunki aż po zapalenie jelit.
Eliminacja glutenu z diety może wydawać się trudnym i karkołomnym zadaniem. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych potraw, które są naturalnie bezglutenowe. Nie trzeba ograniczać się wyłącznie do produktów, wykorzystujących zamienniki popularnych zbóż.
Najbardziej opłacalnym i zdrowym sposobem na przestrzeganie diety bezglutenowej jest poszukiwanie tych naturalnie bezglutenowych grup żywności, które obejmują: owoce, warzywa, mięso i drób, ryby i owoce morza, nabiał oraz rosliny strączkowe, orzechy i fasolę.
Oto kilka naturalnych produktów, które nie zawierają glutenu i powinny znaleźć się w diecie osób, zmagających się z celiakią:
Czytaj też:
Tak twoje ciało sygnalizuje nietolerancję glutenu
Ciecierzyca w diecie bezglutenowej
Ciecierzyca nie zawiera glutenu i można wykorzystać ją na różne sposoby. Z nasion produkuje się specjalną mąkę, która może zastąpić tę tradycyjną. Z ciecierzycy robi się również pasztety i różnego rodzaju pasty. Ponadto ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a także zapobiega anemii ze wzgledu na dużą ilość żelaza.
Ziemniaki w diecie bezglutenowej
Ziemniaki nie zawierają glutenu, a za to są świetnym źródłem skrobi, która wolno się trawi i korzystnie wpływa na pracę jelit. Zawierają też więcej potasu niż banany. Ziemniaki nie muszą tuczyć, jeśli nie połączymy ich z tłustym sosem czy masłem. Jeden średniej wielkości ziemniak zawiera 160 kalorii, 0 g nasyconego tłuszczu, 37 g węglowodanów, 2 g cukru, 15 mg sodu, 5 g błonnika, 4 g białka.
Kukurydza w diecie bezglutenowej
Wiele przetworzonych produktów, oznaczonych jako „gluten free” zawiera w składzie mąkę kukurydzianą. To jeden z najpopularniejszych zamienników tradycyjnej mąki. W diecie bezglutenowej warto sięgać też po świeżą i konserwową kukurydzę jako urozmaicenie menu.
Ser cheddar w diecie bezglutenowej
Nie wszystkie sery można spożywać w diecie bezglutenowej, ale akurat ser cheddar tak. To świetny sposób na wzbogacenie diety w wapń i białko. Ponadto ser ten zawiera także stosunkowo mało węglowodanów, co z pewnością spodoba się osobom, które marzą o diecie z niską zawartością węglowodanów.
Czytaj też:
Jak kawa wpływa na organizm?
Kalafior w diecie bezglutenowej
Kalafior jest wyjątkowo niskokaloryczny, dlatego chętnie sięgają po niego osoby, którym zależy na utracie masy ciała. Ponadto nie zawiera glutenu, za to sporo witaminy C, witaminy z grupy B oraz wapń i magnez.
Komosa ryżowa w diecie bezglutenowej
Komosa ryżowa, znana też pod nazwą „quinoa” ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Poleca się ją przede wszystkim osobom chorym na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. To jednak nie wszystkie jej zalety. Komosa ryżowa jest doskonałym źródłem białka i wapnia, a także bogata w kwas linolenowy, oleinowy i linolowy, dzięki czemu obniża poziom złego cholesterolu. Komosa ryżowa komponuje się z warzywami, mięsem i rybami.