Przestań odmawiać sobie ziemniaków. One nie tuczą

Dodano:
Kotleciki schabowe Źródło: Fotolia / Autor: Jacek Chabraszewski
Przechodząc na dietę odchudzającą, większość z nas w pierwszej kolejności rezygnuje z ziemniaków. Wciąż wierzymy w mit, że są wyjątkowo tuczące i powodują przyrost tkanki tłuszczowej. Tymczasem okazuje się, że wszystko zależy od tego, w jakiej formie je podamy. Oto kilka plusów jedzenia ziemniaków.

Ziemniaki każdego dnia goszczą na stołach w wielu polskich domach. Lubimy je, ponieważ są smaczne, sycące i wyjątkowo tanie. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Są idealnym dodatkiem do potraw mięsnych i rybnych. Powinniśmy regularnie sięgać po ziemniaki, ponieważ mają bardzo dobry wpływ na zdrowie.

Ziemniaki są bogate w składniki odżywcze

Jeden średniej wielkości, pieczony ziemniak ze skórką (ok. 170 g) zawiera 161 kalorii, 0,2 g tłuszczu, 4,3 g białka i 36,6 g węglowodanów. Ponadto jest bogaty w witaminę C i B6 oraz potas, magnez, fosfor i kwas foliowy. Warto pamiętać, że skórka ziemniaków zawiera dużą ilość witamin i minerałów. Obieranie kartofli może znacznie zmniejszyć ich wartość odżywczą.

Ziemniaki zawierają przeciwutleniacze

Ziemniaki są bogate w związki, takie jak flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe. Działają one jak przeciwutleniacze, czyli neutralizują wolne rodniki. Te natomiast mogą zwiększać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i rak.

Ziemniaki pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Ziemniaki zawierają specjalny rodzaj skrobi, znany jako „odporna skrobia”. Skrobia ta nie jest rozkładana i w pełni wchłaniana przez organizm. Zamiast tego dociera do jelita grubego, gdzie staje się źródłem składników odżywczych dla pożytecznych bakterii w jelitach. W badaniu na zwierzętach myszy karmione „odporną skrobią” wykazały zmniejszoną oporność na insulinę. Oznacza to, że ich ciała lepiej radziły sobie z regulacją poziomu cukru z krwi.

„Odporna skrobia” poprawia też metabolizm, ponieważ korzystnie wpływa na florę jelitową. Oznacza to, że spożywanie ziemniaków sprzyja odchudzaniu.

Ziemniaki nie zawierają glutenu

Ziemniaki są naturalnie bezglutenowe, dzięki czemu idealnie nadają się dla osób zmagających się z celiakią lub są wrażliwi na gluten.

Ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów

Kartofle można gotować, piec, podawać w całości, ścierać, podsmażać. Są dobre na ciepło i na zimno. To, czy potrawa z ziemniakami będzie kaloryczna, zależy od nas samych. Jeśli okrasimy je skwarkami, na pewno będą. Jeśli upieczemy je w piekarniku i podamy z koperkiem, nie musimy się obawiać o wagę.

Źródło: Health Line
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...