7 produktów, których powinny unikać kobiety w ciąży

Dodano:
Ciężarna kobieta Źródło: Unsplash / freestocks.org
Dieta kobiety w ciąży powinna być zdrowa i zbilansowana. To, co je matka, trafia również do jej dziecka. Dawno obalono mit, że w ciąży należy jeść za dwoje. Co najwyżej dla dwojga. Chociaż menu ciężarnej powinno być różnorodne, istnieje kilka produktów, które są niewskazane.

Większość kobiet w czasie ciąży odczuwa różnego rodzaju zachcianki. Mówi się, że należy jeść wszystko, na co ma się ochotę, ponieważ organizm sygnalizuje w ten sposób czego mu brakuje. Takie podejście jest dobre, jednak wymaga zachowania zdrowego rozsądku. Spożywanie wyłącznie słodkich lub słonych czy pikantnych produktów może niekorzystnie odbić się na zdrowiu i samopoczuciu, ale także może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Należy również wystrzegać się niektórych produktów, ponieważ mogą być źródłem gróźnych bakterii.

Oto kilka produktów, których powinny unikać kobiety w ciąży:

Surowe i niedogotowane mięso

Surowe lub niedogotowane mięso wiąże się z ryzykiem zatrucia salmonellą. Kobiety w ciąży są bardziej narażone na ciężką reakcję na zakażenie salmonellą, a same bakterie mogą mieć wpływ na dziecko. Biorąc pod uwagę, że salmonella może powodować ciężką biegunkę, może również prowadzić do odwodnienia.

Surowe jajka

Kobiety w ciąży powinny też uważać na wszystkie produkty z dodatkiem jajek, ponieważ w tym przypadku również istnieje duże ryzyko zakażenia salmonellą. Lepiej więc unikać także jajek na miękko czy w koszulce oraz półpłynnej jajecznicy.

Sery pleśniowe

Spożywanie serów pleśniowych wiąże się z ryzykiem zakażenia bakterią listeria monocytogenes, wywołującą listeriozę. Bakterię tę można znaleźć w glebie i skażonej wodzie lub roślinach. Surowe ryby mogą ulec zakażeniu podczas przetwarzania. Listerioza może zaburzać rozwój układu neurologicznego dziecka, a także spowodować poronienie lub przedwczesny poród. To samo dotyczy niepasteryzowanego mleka.

Sushi z surową rybą

Jedzenie surowych ryb grozi zakażeniem toksoplazmozą, salmonellą lub pasożytami. Decydując się na sushi, najlepiej wybrać przekąski wegetariańskie lub z dodatkiem pieczonego mięsa. Przed zjedzeniem jakiegokolwiek mięsa (nawet ryby) należy się upewnić, że nie jest surowe.

Alkohol

Naukowcy nie mają wątpliwości – nie istnieje żadna bezpieczna ilość alkoholu dla kobiet ciężarnych. Już jedna lampka wina ma wpływ na płód. Im więcej alkoholu spożywa kobieta, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia wad rozwojowych u dziecka.

Niemyte warzywa i owoce

Warzywa są bezpieczne i stanowią niezbędny element zrównoważonej diety. Jednak ważne jest, aby upewnić się, że są one myte, aby uniknąć potencjalnego narażenia na toksoplazmozę. Toksoplazmoza może zanieczyszczać glebę, w której uprawiane są warzywa. Mogą one też mieć styczność z odchodami zwierząt, zawierającymi różne bakterie.

Fast-food

Przetworzone produkty mają niską zawartość składników odżywczych i zawierają dużo kalorii, cukru i tłuszczów. Chociaż podczas ciąży konieczne jest zwiększenie masy ciała, nadmierny wiąże się z wieloma powikłaniami i chorobami. Obejmują one zwiększone ryzyko cukrzycy ciążowej i powikłań okołoporodowych.

Źródło: Prevention/American Pregnancy Association/Health Line
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...