Nadmiar białka w diecie – co powinno zaniepokoić?

Dodano:
Sklep z mięsem, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / highwaystarz
Białko w codziennej diecie jest niezbędne, ponieważ buduje mięśnie, wchodzi w skład komórek naszego ciała, włosów i paznokci. Wiadomo, że dieta wysokobiałkowa sprzyja odchudzaniu i jest często praktykowana przez sportowców. Czym jednak grozi spożywanie białka w nadmiarze?

Białko jest jednym z podstawowych składników naszej diety. Sięgamy po nie właściwie przy każdym posiłku – w mniejszych lub większych ilościach. Potrzebujemy białka, aby czuć się dobrze – budować i wzmacniać mięśnie, wspierać układ odpornościowy, mieć mnóstwo energii. Białko składa się z aminokwasów – niektóre z nich nasz organizm potrafi sam syntetyzować, inne muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Białko pochodzenia zwierzęcego zawiera wszystkie, niezbędne aminokwasy. W przypadku innych pokarmów na uwagę zasługuje przede wszystkim soja, jeśli chodzi o bogactwo aminokwasów.

Białko nie tylko buduje mięśnie, ale także naprawia je, gdy intensywnie trenujemy. Ponadto występuje w komórkach naszego ciała i bierze udział w wielu procesach, niezbędnych do zachowania dobrego zdrowia. Zdawać by się więc mogło, że z białkiem nie da się przesadzić i można je spożywać niemalże bez ograniczeń. Jednak wszystko, co jemy w nadmiarze, w końcu odbije się na zdrowiu. To, ile białka powinno znajdować się w naszej diecie jest kwestią indywidualną i zależy od wielu czynników, np. naszej budowy ciała, przemiany materii oraz tego, jak intensywnie trenujemy.

Dieta wysokobiałkowa

Osoby, którym zależy na skutecznej redukcji masy ciała często decydują się na dietę wysokobiałkową i jednocześnie zmniejszają ilość tłuszczu i węglowodanów. Jest to dobry sposób, ponieważ taka dieta zapewnia dużo energii, a kalorie z białka nie odkładają się tak łatwo w postaci tkanki tłuszczowej. Problem jednak w tym, że nadmiar białka w diecie również ma szkodliwy wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu.

Nadmiar białka w diecie

Nadmiar białka w diecie może powodować:

  • Uporczywe zaparcia, ponieważ produkty wysokobiałkowe na ogół zawierają niewiele błonnika. Pomocne może okazać się włączenie do diety naturalnych probiotyków (np. kefiry i jogurty, a także kiszonki) oraz pełnego ziarna i warzyw.
  • Spadek nastroju, ponieważ nasz mózg dobrze funkcjonuje, gdy dostarczamy mu węglowodanów. Rezygnacja z nich na rzecz białek może spowodować drażliwość i sprzyjać poddenerwowaniu. Często wystepuje też tzw. „mgła mózgowa”, objawiająca się problemami z koncentracją i skupieniem uwagi, podejmowaniem decyzji, planowaniem. Ponadto, bez wystarczającej ilości węglowodanów, stężenie cukru we krwi spada, co również może mieć wpływ na nastrój i poziom energii.
  • Przyrost masy ciała, ponieważ białko samo w sobie jest kaloryczne. Jeśli nie będziemy kontrolować ogólnego, całodniowego bilansu kalorycznego, białko może spowodować tycie. Dlatego tak ważne jest, by zdrowa dieta była zbilansowana – zawierała chude białko, pełne ziarno, a także zdrowe tłuszcze oraz węglowodany złożone.
  • Odwodnienie, ponieważ nadmiar białka jest metabolizowany przez nerki, a w czasie tego procesu wytwarzana jest duża ilość azotu. Długotrwałe prowadzenie diety wysokobiałkowej może więc mieć bardzo zły wpływ na nerki. Aby się przed tych uchronić, należy jednocześnie pić dużo wody.
  • Nieprzyjemny oddech, ponieważ nadmiar białka w diecie powoduje wydzielanie dużej ilości ketonów. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do kwasicy ketonowej. Oddech osoby będącej na diecie wysokobiałkowej może kojarzyć się z zapachem zmywacza do paznokci.

Źródło: Reader's Digest/Muscle And Fitness/Health Line
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...