Dlaczego warto sięgać po pieprz cayenne?

Dodano:
Ostre papryczki Źródło: Fotolia / M.Botarelli
Pieprz cayenne możemy dostać właściwie w każdym sklepie. Niektórzy sięgają po niego regularnie, by podkreślić smak potrawy, inni omijają go szerokim łukiem z obawy, że danie będzie zbyt ostre. Prawdą jest, że tę intensywną przyprawę trzeba stosować z umiarem, ale warto. Sprawdź, dlaczego warto używać pieprzu cayenne.

Pieprz cayenne znany jest od dawna i zdecydowanie powinien mieć swoje miejsce w każdej kuchni. Ta niepozorna przyprawa ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Nie bez znaczenia są także jej walory smakowe – pieprz kajeński doceniają jednak głównie miłośnicy ostrej kuchni, którym niestraszne wszelkie papryczki.

Pieprz cayenne – co to właściwie jest?

Pieprz kajeński można kupić niemal w każdym sklepie. Trzeba szukać go między innymi przyprawami. Należy do rodziny Capsicum – papryk o bardzo ostrym smaku, które popularnie nazywa się papryczkami chili. Ten konkretny rodzaj przyprawy produkuje się z papryczki z odmiany cayenne, które jest najpierw suszona, a następnie mielona.

Wiele korzyści zdrowotnych związanych z pieprzem cayenne przypisuje się kapsaicynie – składnikowi, który znajduje się w ostrych papryczkach. Ponadto zawiera witaminę C, witaminę B6, witaminę E, potas, mangan i flawonoidy. Cienka, czerwona papryka ma zwodniczo łagodny zapach, ale mocny, ognisty smak. Papryki są również używane w całości w kuchni koreańskiej, syczuańskiej i innych azjatyckich.

Kapsaicyna, aktywny składnik papryki cayenne, nadaje jej pikantności i jest stosowana w leczeniu różnych dolegliwości. Kiedyś papryczka ta była również stosowana w tradycyjnych chińskich i ajurwedyjskich lekach, aby pomóc w leczeniu problemów z krążeniem i zwiększać apetyt.

Pieprz cayenne – właściwości prozdrowotne

  • Pieprz kajeński podnosi nieco temperaturę ciała i może sprzyjać szybszemu spalaniu kalorii, co przekłada się na utratę masy ciała.
  • Posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
  • Wspomaga pracę układu odpornościowego.
  • Wykazuje działanie bakteriobójcze, dzięki czemu może zmniejszyć objawy, towarzyszące niektórym zatruciom pokarmowym.
  • Może pomóc tymczasowo złagodzić przekrwienie przez obkurczanie naczyń krwionośnych w nosie i gardle.

Pieprz cayenne – zastosowanie

Większość z nas sięga po pieprz kajeński przede wszystkim ze względu na jego ostry smak. Miłośnicy pikantnych potraw chętnie dodają go do zup, zapiekanek, mięs, makaronów i dipów.

Jedna łyżka pieprzu cayenne (5,3 g) zawiera:

  • 17 kalorii,
  • 0,64 g białka,
  • 0,92 g tłuszczu,
  • 3 g węglowodanów, w tym 1,4 g błonnika i 0,6 g cukru,
  • 8 mg wapnia,
  • 0,41 mg żelaza,
  • 8 mg magnezu,
  • 16 mg fosforu,
  • 107 mg potasu.

Pieprz kajeński nie powinien jednak znaleźć się w diecie małych dzieci. Należy uważać na niego, gdy mamy na ciele otwarte rany (np. na palcach). Może powodować także podrażnienie żołądka i zwiększyć ilość kwasu żołądkowego, dlatego osoby z wrzodami lub zmagające się ze zgagą powinny unikać pieprzy kajeńskiego. Może on także wchodzić w reakcję (szczególnie, gdy przyjmujemy suplementy diety, np. spalacze tłuszczu, które zawierają kapsaicynę) z niektórymi lekami, np. z aspiryną.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...