5 dobrych powodów, by jeść więcej śliwek

Dodano:
Śliwki Źródło: Fotolia / sarsmis
Stragany uginają się pod ciężarem świeżych owoców sezonowych. Znajdziemy na nich między innymi maliny, borówki i śliwki. Te ostatnie zasługują na szczególną uwagę i to nie tylko dlatego, że są doskonałym dodatkiem do ciast. Śliwki mają niezwykłe właściwości prozdrowotne. Wiedziałeś o tym?

Śliwki mogą występować w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach. W zależności od gatunku różnią się też smakiem i ilością poszczególnych składników odżywczych. Jedne są bardziej słodkie, inne mniej. Jedne idealnie nadają się do ciast i przygotowywania przetworów czy suszenia, inne rewelacyjne smakują na surowo. Nasze gusta się różnią, ale łączy nas jedno – wszyscy powinniśmy sięgać po śliwki. I właśnie teraz jest najlepszy moment. Te sezonowe owoce właśnie zdominowały bazarki i stragany.

Zawartość witamin i minerałów w świeżych śliwkach i suszonych śliwkach różni się nieznacznie, ale oba zawierają składniki odżywcze. Dodatkowo suszone śliwki zawierają więcej kalorii, błonnika i węglowodanów niż świeże śliwki.

Czy wiesz, jakie właściwości prozdrowotne mają śliwki? Oto kilka dobrych powodów, by zacząć jeść je jak najczęściej:

Śliwki łagodzą zaparcia

Śliwki zawierają izatynę i sorbitol, związki, które pomagają złagodzić zaparcia i poprawić trawienie. Zarówno świeże jak i suszone śliwki pomagają przyspieszyć przemianę materii i zadbać o zdrowie jelit.

Śliwki zwalczają wolne rodniki

W śliwkach znajdziemy przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami, zapobiegając chorobom serca i udarom. Antyoksydanty chronią też przed rozwojem komórek nowotworowych i pozwalają zachować młodość, poprzez zapobieganie występowaniu stresu oksydacyjnego. Czerwonawo-niebieski kolor skóry śliwki zawdzięczają pigmentowi – tzw. antocyjanom, które również zwalczają wolne rodniki. Śliwka chroni także przed rakiem piersi czy jamy ustnej.

Śliwki są szczególnie bogate w antyoksydanty polifenolowe, które mają pozytywny wpływ na zdrowie kości i mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy.

Śliwki mają szerokie zastosowanie

Świeże śliwki i suszone śliwki można łatwo włączyć do diety. Można je przygotować na kilka różnych sposobów i świetnie smakują w wielu rodzajach przepisów. Jedne i drugie stanową doskonałą, zdrową przekąskę. Z suszonych można też przygotować smaczny kompot, który pozytywnie wpływa na przemianę materii, a świeże śliwki warto dodać do ciasta.

Śliwki zmniejszają ryzyko raka jelita grubego

A to dlatego, że ułatwiają wypróżnianie, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego. Wraz z kwasami działa on jak miotełka, która usuwa wszystkie, zalegające w jelitach złogi. Trzeba jednak uważać, ponieważ zbyt duża ilość śliwek lub kompotu może spowodować biegunkę i odwodnienie.

Śliwki koją nerwy

Dzieje się tak, ponieważ zawierają witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego.

Warto pamiętać, że w pestkach śliwek znajduje się trujący składnik – amigdalina (w jej skład wchodzi kwas pruski). Dlatego też najlepiej wybierać śliwki, których miąższ łatwo odchodzi od pestek. Przygotowując kompot, usuwajmy wcześniej pestki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...