Olej z róży pomarszczonej w profilaktyce raka. „Ma niezwykłą kombinację związków bioaktywnych”

Olej z róży pomarszczonej w profilaktyce raka. „Ma niezwykłą kombinację związków bioaktywnych”

Dodano: 
Róża pomarszczona (Rosa rugosa)
Róża pomarszczona (Rosa rugosa) Źródło:Pixabay / Detmold
Badania naukowców z Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu nad olejem z róży pomarszczonej dowiodły, że jest to surowiec o dużym potencjale, który można wykorzystać nawet w profilaktyce chorób nowotworowych.

Róża pomarszczona (Rosa rugosa) to popularny krzew ozdobny. Wrocławscy naukowcy z Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego postanowili przyjrzeć się właściwościom zdrowotnym tej rośliny.

Jak podkreśliła dr Magdalena Grajzer z Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego UMW, róża pomarszczona do tej pory był bardzo słabo przebadana pod kątem jej właściwości prozdrowotnych. – Dotychczas skupiano się tylko na składach jej kwasów tłuszczowych, nie przyjrzano się jednak pozostałym bioaktywnym składnikom tej rośliny – wskazała dr Grajzer.

Jakie właściwości ma olej z nasion róży pomaszczonej?

Wrocławscy naukowcy przebadali skład oleju z róży pomarszczonej i porównali go do oleju wytłaczanego na zimno z nasion dzikiej róży (R.canina). – Stwierdziliśmy, że olej z nasion R. rugosa ekstrahowany nadkrytycznym dwutlenkiem węgla ma niezwykłą kombinację związków bioaktywnych, które mają stosunkowo silny efekt ochronny przed stresem oksydacyjnym, a także mogą hamować naciekanie i tworzenie przerzutów nowotworowych. Wykazaliśmy również, że emulsje z nasion R.rugosa mogą przyspieszyć regenerację ran w 4-5 dniu gojenia się – powiedziała dr Grajzer.

Naukowiec wskazała, że potencjał bioaktywny oleju z nasion R. rugosa przewyższał ten wykazany dla dostępnego na rynku tłoczonego na zimno oleju z nasion R. canina. – Te obiecujące wyniki dają podstawy do skoncentrowania się w przyszłych badaniach na jego miejscowym zastosowaniu w leczeniu ran i doustnym stosowaniu w prewencji nowotworów – powiedziała dr Grajzer.


Badania wrocławskich naukowców zostały opublikowane w periodyku „Food Chemistry” – prestiżowym czasopiśmie zajmującym się chemią żywności.

Badania były finansowane z projektu „Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu jako Regionalny Ośrodek Doskonałości w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu” w ramach Działania Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego (obecnie Ministerstwo Edukacji i Nauki) pn. „Regionalna Inicjatywa Działania”. Na realizację tego projektu resort przyznał kwotę niemal 12 mln zł.(PAP)

autor: Piotr Doczekalski

Czytaj też:
Mammografia pozwala wykryć raka piersi. Kiedy zrobić badanie? 8 alarmujących przesłanek

Źródło: Nauka w Polsce PAP