Są rzeczy na niebie i ziemi, o których nie śniło się nawet największym filozofom. Kiedy bezwiednie smarujemy chleb masłem większość z nas nawet nie zastanawia się, dlaczego to robi – niemal każdy kieruje się w tej kwestii głównie własnymi upodobaniami kulinarnymi.
Okazuje się, że zwyczaj ten upowszechnił się na całym świecie nie bez powodu, a jednym z jego głównych propagatorów może być słynny astronom, medyk i... duchowny – Mikołaj Kopernik – na co wskazują tropy, na jakie jeszcze w latach 70. XX wieku wpadli odkrywcy ze Stanów Zjednoczonych podczas analizowania pradawnych ksiąg.
Światowy Dzień Chleba – czy zwyczaj smarowania kromek masłem zawdzięczamy Kopernikowi?
Dr Samuel B. Hand z University of Vermont oraz Arthur S. Kunin – dwóch zapalonych badaczy historii medycyny – odkryło zapiski pochodzące z 1521 roku, na podstawie których na łamach prestiżowego czasopisma naukowego „JAMA Network” opisali mało znaną ciekawostkę na temat jednego z najwybitniejszych odkrywców w dziejach świata.
Okazuje się, że Mikołaj Kopernik, który przez kilka lat pełnił obowiązki administratora zamku w Olsztynie, wpadł na to, co może być przyczyną zarazy szerzącej się wśród żołnierzy broniących tego budynku podczas oblężenia przez zakon krzyżacki. Wszechstronnie wykształcony astronom służący lokalnej ludności także jako znawca medycyny zauważył, że chorują tylko ci wojownicy, którzy spożywają chleb.
Wstrzymał Słońce, ruszył Ziemię i... odkrył, dlaczego warto smarować chleb masłem?
Z zapisków historycznych wynikało, że Kopernik dokładnie przeanalizował, co jedzą chorzy i był przekonany, że przyczyną tajemniczych dolegliwości było to, że bochenki dostarczane osobom pełniącym kilkunastogodzinne dyżury na murach obronnych często upadały na powierzchnię ziemi. Wygłodniali wojacy połykali zaś chleb w całości razem z brudem i zanieczyszczeniami z podłoża, przez co szybko zaczynali odczuwać bóle żołądkowe.
Na długo zanim ludzkość dowiedziała się o bakteriach i drobnoustrojach chorobotwórczych – a zwłaszcza słynnych prawach Murphy'ego – Kopernik wpadł na to, by pokrywać pajdy chleba masłem, dzięki czemu łatwo było zidentyfikować brud na powierzchni pożywienia i unikać zanieczyszczeń grożących zatruciem.
Na tropie tajemnic wszechświata – czemu chleb z masłem zawsze spada posmarowaną stroną do dołu?
Powszechnie znana zasada głosząca, że posmarowany chleb zawsze spada masłem do dołu sprawdziła się już przed wiekami, a odkrycie Kopernika zostało uwiecznione w zapiskach, na trop których po latach wpadli współcześni historycy medycyny.
Odkrycie Amerykanów wywołało spore zainteresowanie na całym świecie i... wiele kontrowersji, ponieważ wielu innych badaczy przekonywało, że zwyczaj smarowania bochenków omastą był znany znacznie wcześniej.
Sukces zwykle ma wielu ojców, a nawet jeśli Kopernikowi niesłusznie przypisuje się tę zasługę, to nie ma wątpliwości, że dla takiego tęgiego umysłu takie banalne odkrycie mogło być istną... bułką z masłem.
Czytaj też:
Jak zrobić domowy chleb? Ten przepis Jamiego Olivera okazał się hitem podczas lockdownuCzytaj też:
Jakie tajemnice kryje DNA Leonarda da Vinci? Naukowcy rozpoczęli badania genetyczne