Sztuczne słodziki uważane są za alternatywę dla klasycznego, białego lub brązowego cukru. Cieszą się popularnością ze względu na brak zawartości kalorii, dlatego też znaleźć je można zwykle w produktach dietetycznych oraz najróżniejszych produktach light. Syntetyczne substancje słodzące pojawiają się też w składzie wielu słodyczy, napojów, gum do żucia czy leków.
Do najczęściej stosowanych sztucznych słodzików należy aspartam. Jest on składnikiem dietetycznych napojów bezalkoholowych i cukierków bez cukru, a wiele osób używa go jako substytutu cukru do słodzenia kawy lub herbaty. Uważane jest to za korzystną opcję dla osób cierpiących na cukrzycę i stany przedcukrzycowe.
Do kategorii sztucznych substancji słodzących należą również:
- sacharyna,
- acesulfam K,
- cyklaminian sodu,
- sukraloza.
Na czym polegało badanie?
Francuscy naukowcy badali sztuczne słodziki pod względem ich potencjalnej rakotwórczości. W tym celu przebadano dane 102 865 dorosłych osób, które samodzielnie zgłaszały dane dotyczące dobowego spożycia sztucznego słodzika w diecie. Pod uwagę brano między innymi: wiek, płeć, wykształcenia, aktywność fizyczną, palenie tytoniu, wskaźnik masy ciała, wzrostu, przyrostu masy ciała badanych. Klasyfikowano ich również pod względem stanu zdrowia: cukrzycy i występowania nowotworów w rodzinie.
Jakie są wnioski z badania?
Naukowcy odkryli, że uczestnicy badania spożywający większe ilości sztucznych substancji słodzących, szczególnie aspartamu i acesulfamu – K, mieli wyższe ryzyko ogólnego wystąpienia raka, w porównaniu z osobami niebędącymi konsumentami słodzików. Dotyczy to zwłaszcza występowania nowotworów piersi i tych związanych z otyłością.
„Wyniki badania sugerują, że sztuczne słodziki występujące w wielu markach żywności i napojów na całym świecie mogą być związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka"– wskazała Charlotte Debras, współautorka badania z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych we Francji.
Czy w Polsce aspartam jest dopuszczony do obrotu?
Resort zdrowia wskazuje, że w Polsce aspartam, stosowany jako dodatek do żywności „jest substancją bezpieczną i dopuszczoną do stosowania”.
Czytaj też:
Używasz słodziku zamiast cukru? Zobacz ranking najlepszych słodzików