Te popularne słodziki mogą zwiększać ryzyko raka. Jest nowe badanie

Te popularne słodziki mogą zwiększać ryzyko raka. Jest nowe badanie

Dodano: 
Słodzik
Słodzik Źródło:Pixabay / moritz320
Płatki śniadaniowe, napoje i inne produkty, często mają w składzie sztuczne słodziki, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Naukowcy wytypowali, które dodatki są najbardziej szkodliwe.

Badanie na ten temat zostało opublikowane w czasopiśmie PLOS Medicine. Naukowcy przeanalizowali informacje z dotyczące odżywiania i zdrowia ponad 100 000 dorosłych Francuzów.

Które słodziki najbardziej szkodzą?

Badacze prześledzili okres ośmiu lat, przyglądając się, jak spożywanie przez ludzi różnych sztucznych słodzików wpływa na ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów. „Według naszej wiedzy, żadne wcześniejsze badanie tego typu nie analizowało bezpośrednio powiązań między ilościowym spożyciem sztucznych substancji słodzących, a ryzykiem raka” – podkreślają autorzy badania Charlotte Debras i dr Mathilde Touvier z Francuskiego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych na Sorbonie. Okazało się, że popularne słodziki, zwłaszcza aspartam i acesulfam-K, które są stosowane jako dodatek do żywności i napojów na całym świecie, wiązały się ze zwiększonym ryzykiem raka.

Dlaczego słodziki mogą być szkodliwe?

Już wcześniejsze badania powiązały aspartam ze zwiększonym poziomem cukru we krwi i stanami zapalnymi, a także ze zwiększeniem ryzyka niewrażliwości na insulinę. Acesulfam-K także był wcześniej wiązany z rakiem, a także z nietolerancją glukozy. Według amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) aspartam znajduje się w gumie, płatkach zbożowych, niektórych napojach, a acesulfam-K można znaleźć w słodyczach, napojach i wypiekach.

Czy cukier jest zdrowszy niż słodziki?

Autorzy francuskiego badania zauważyli jednak, że wyniki nie przesądzają, że większe ryzyko zachorowania na raka jest związane tylko ze spożywaniem większej ilości słodzików. – Badania muszą zostać powtórzone w innych dużych kohortach, a mechanizmy leżące u ich podstaw powinny zostać wyjaśnione w dalszych badaniach eksperymentalnych – mówią Debras i Touvier.

Naukowcy dodają, że wyników badań nie należy interpretować jako sugestii spożywania cukru, zamiast sztucznych słodzików. Nadmierne spożycie cukru powoduje wiele chorób przewlekłych i powinno być również ograniczone.

Czytaj też:
Top 10 przekąsek bez dodatku cukru. Z powodzeniem zastąpią słodycze

Opracowała:
Źródło: eatthis.com