Czy spożywanie nabiału zwiększa ryzyko raka? Wyniki zależą od... populacji

Czy spożywanie nabiału zwiększa ryzyko raka? Wyniki zależą od... populacji

Dodano: 
Produkty spożywcze
Produkty spożywcze Źródło: Fotolia / happy_lark
Dowody na to, czy spożywanie produktów mlecznych wpływa na ryzyko zachorowania na raka są niespójne. Badania populacji chińskiej przyniosły nowe wnioski.

Dotychczasowe badania przeprowadzane na zachodzie wskazują, że produkty mleczne mogą wiązać się z niższym ryzykiem raka jelita grubego i wyższym ryzykiem raka prostaty. Wyniki te jednak mogą nie być takie same dla populacji innych niż zachodnie, gdzie ilość spożycia nabiału, jego rodzaje oraz zdolność do metabolizowania produktów mlecznych znacznie się różnią.

Czy Chińczycy powinni spożywać nabiał? Interesujące wnioski z badania

Na przykład populacja chińska spożywa niewiele sera i masła, ponadto w większości nie może prawidłowo metabolizować produktów mlecznych z powodu braku kluczowego enzymu rozkładającego laktozę cukru mlecznego. Aby ustalić, czy produkty mleczne wpływają inaczej na ryzyko zachorowania na raka u Chińczyków, naukowcy z Oxford Population Health, Uniwersytetu Pekińskiego i Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie opublikowali wyniki nowego badania przeprowadzonego w BMC Medicine. Trwało ponad 11 lat i brało w nim udział 510 000 uczestników.

Uczestnicy w wieku 30–79 lat (59% kobiet, 41% mężczyzn), pochodzili z dziesięciu zróżnicowanych geograficznie regionów Chin. Podczas rekrutacji każdy uczestnik wypełniał kwestionariusz dotyczący diety. Badacze podzielili uczestników na trzy grupy: regularni konsumenci nabiału (przynajmniej raz w tygodniu), comiesięczni konsumenci nabiału oraz osoby, które nigdy lub prawie nigdy nie spożywały produktów mlecznych.

Przez 11 lat obserwacji naukowcy wykorzystali dane z krajowych rejestrów nowotworów i zgonów, a także dokumentów ubezpieczenia zdrowotnego, aby zidentyfikować nowe przypadki raka. Uwzględniono zarówno zdarzenia śmiertelne, jak i nie. W analizach danych uwzględniono szereg innych czynników, które mogą wpływać na ryzyko zachorowania.

W okresie objętym badaniem zarejestrowano 29 277 nowych zachorowań, przy czym najwyższy odsetek to rak płuc (6282), następnie rak piersi (2582), żołądka (3577), rak jelita grubego (3350) i rak wątroby (3191).

Ważne zależności, które pokazało badanie:

  • Osoby, które regularnie spożywały produkty mleczne, miały znacznie większe ryzyko zachorowania na raka wątroby i piersi.
  • Dla każdego spożycia 50 g dziennie ryzyko wzrosło odpowiednio o 12% i 17%.
  • Regularne spożywanie nabiału wiązało się ze zwiększonym ryzykiem chłoniaka (choć nie było to statystycznie istotne).
  • Nie było związku między spożyciem nabiału a rakiem jelita grubego, rakiem prostaty lub jakimkolwiek innym badanym typem raka.

Badanie zostało opublikowane w BMC Medicine.

Chociaż wyniki tych badań nie dowodzą związku przyczynowego, według naukowców istnieje kilka prawdopodobnych mechanizmów biologicznych, które mogą wyjaśniać te powiązania. Dla większości Chińczyków, którzy nie wytwarzają wystarczającej ilości laktazy, można również wykluczyć produkty mleczne, które prawdopodobnie zwiększają ryzyko raka.

„Chociaż nasze wyniki sugerują, że może istnieć bezpośredni związek między regularnym spożywaniem produktów mlecznych a niektórymi nowotworami, należy pamiętać, że produkty mleczne są źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Nie byłoby rozsądne ograniczanie spożycia produktów mlecznych wyłącznie na podstawie wyników obecnego badania lub bez zapewnienia odpowiedniego spożycia białka, witamin i składników mineralnych z innych źródeł” – skomentował profesor nadzwyczajny Huaidong Du z Oxford Population Health.

Czytaj też:
Wegetarianie rzadziej chorują na jedną z groźnych chorób. Są najnowsze badania