Czy witamina D rzeczywiście chroni przed COVID–19? Wyniki badań są zaskakujące

Czy witamina D rzeczywiście chroni przed COVID–19? Wyniki badań są zaskakujące

Dodano: 
Suplementy. Zdjęcie ilustracyjne.
Suplementy. Zdjęcie ilustracyjne. Źródło: Shutterstock
Dwa niezależnie od siebie przeprowadzone duże badania wskazały, że suplementacja witaminą D nie chroni przed zachorowaniem na COVID-19 ani infekcjami dróg oddechowych. Zaprzecza to dotychczasowym teoriom, że metabolity witaminy D wspierają odporność immunologiczną na wirusy i bakterie.

Witamina D zyskała popularność w czasie pandemii ze względu na rolę w zapobieganiu i leczeniu COVID-19. Jak się okazuje, większość opublikowanych do tej pory badań miała jedynie charakter obserwacyjny i wykazywała mieszane wyniki. Rzetelne badania zdecydowały się przeprowadzić dwa niezależne ośrodki: w Wielkiej Brytanii i Norwegii.

Co stwierdzili brytyjscy naukowcy?

W badaniu przeprowadzonym między grudniem 2020 r. a czerwcem 2021 r. w Wielkiej Brytanii wzięło udział 6 200 osób dorosłych, w wieku 16 lat i starszych. Żadna z nich nie stosowała suplementów witaminy D do czasu wzięci udziału w eksperymencie. Uczestnikom, u których stwierdzono niski poziom witaminy D (2 674 osób) podawano 3200 IU / dzień lub 800 IU / dzień suplementów witaminy D przez sześć miesięcy. Druga grupa uczestników badania nie otrzymywała suplementów. Podczas 6-miesięcznego okresu obserwacji naukowcy nie stwierdzili żadnego wpływu witaminy D na przebieg COVID-19 ani innych infekcji dróg oddechowych.

Wnioski norweskich badaczy

Drugie badanie przeprowadzono w Norwegii w okresie od listopada 2020 r. do czerwca 2021 r. Naukowcy obserwowali wpływ suplementacji olejem z wątroby dorsza, który zawiera witaminę D, witaminy A oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Przebadano 34 741 dorosłych w wieku 18-75 lat, którzy nie stosowali wcześniej suplementów witaminy D. Połowie przez 6 miesięcy podawano suplement, drugiej części placebo. Naukowcy nie stwierdzili wpływu suplementacji na zachorowanie na COVID-19 ani na przebieg infekcji dróg oddechowych.

Co więc chroni przed COVID-19?

Naukowcy wskazują, że wciąż najskuteczniejszą metodą zabezpieczenia się przed zachorowaniem na COVID-19 pozostają szczepienia. Ich zdaniem suplementacja witaminą D i olejem z wątroby dorsza nie powinna być zalecana zdrowym osobom z normalnym poziomem witaminy D.

„Szczepienia są nadal najskuteczniejszym sposobem ochrony ludzi przed COVID-19, a suplementacja witaminą D i olejem z wątroby dorsza nie powinna być oferowana zdrowym osobom z normalnym poziomem witaminy D”– profesor Peter Bergman z Karolinska Institutet w Szwecji.

Czytaj też:
Pękające kąciki ust mogą oznaczać brak ważnej witaminy w diecie. Jakiej?

Opracowała:
Źródło: MedicalXpress