Pozbawieni węchu i smaku TikTokerzy proponują zwęglenie pomarańczy nad otwartym ogniem i spożycie miąższu. Wiele osób już podłapało ten trend i udostępniło własne filmy, na których przypalali pomarańczę, a następnie odcinali zwęgloną skórkę i mieszali miąższ owocu z kilkoma łyżkami brązowego cukru. Taka mikstura po spożyciu ma przywracać utracone zmysły.
Czy przypalona pomarańcza działa?
Żądne wiedzy internautki skonfrontowały z rzeczywistością znalezioną w odmętach sieci poradę. Efekt? Raczej nie był zbyt pocieszający, czego dowodzą nagrania:
„Miałam COVID-19 ponad miesiąc temu i nadal nie mam smaku ani węchu, więc spróbuję tej porady z TikToka i zobaczę, czy zadziała” – pisała użytkowniczka TikToka anniedeschamps2. Werdykt był jasny w kolejnym filmie: „Nie sądzę, żeby to zadziałało” –powiedziała między kolejnymi kęsami przypuszczalnie bezsmakowego ciasteczka z kawałkami czekolady.
„Myślę, że wszyscy prawdopodobnie oczekiwaliśmy tego samego wyniku, ale to zdecydowanie nie zadziałało, a minęła godzina” –powiedziała użytkowniczka vgpuff w filmie. – „Myślę, że po prostu muszę pozwolić nerwom się zregenerować, ale jestem gotowa spróbować wszystkiego”.
Jednak niektórzy odnieśli sukces. Instagramerka sofies.world wypróbowała ten sposób, a godzinę później odkryła, że poczuła smak musztardy Dijon, chociaż przyznała, że to może być po prostu „zbiegiem okoliczności”.
Eksperci: nie ma na to dowodów
Eksperci twierdzą, że nie ma naukowych dowodów na to, że jedzenie spalonej pomarańczy może wyleczyć utratę zmysłów. – Jest szansa, że ludzie, którzy twierdzą, że metoda ze spaloną pomarańczą zadziałała, mają już pewne cząstkowe zdolności węchowe i smakowe, i po prostu o tym nie wiedzieli – powiedziała dr Pamela Dalton z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii.
Czytaj też:
Bezpieczne święta? Kardiolog: Nie tylko COVID jest problememCzytaj też:
Czy COVID-19 może powodować utratę słuchu? Nowe badaniaCzytaj też:
Nawet jedna trzecia pacjentów może być obarczona „długim COVID-em”