Szparagi mają wyjątkowo specyficzny zapach po ugotowaniu i zapewne dlatego wiele osób ich unika. Ponadto, żeby naprawdę były smaczne, trzeba we właściwy sposób je przyrządzić, a przede wszystkim wybrać w sklepie te najświeższe i młode. Szparagi są idealną przekąską, ponieważ zawierają mnóstwo składników odżywczych, są nieskokaloryczne, a jednocześnie bardzo pożywne. Ponadto mogą być doskonałym dodatkiem do wielu różnych dań.
Szparagi – właściwości i kalorie
100 g szparagów zawiera około 18 kalorii. To bardzo mało i właśnie z tego względu szparagi często są elementem diety odchudzającej. Ponadto znajdziemy w nich mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminy C i E oraz beta-karoten. Dzięki nim skóra, włosy i paznokcie są odżywione. Szparagi są cennym źródłem potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca, a także wapnia i fosforu – pierwiastki te wzmacniają kości i zęby.
Po szparagi warto sięgać także ze względu na asparaginę, która poprawia pracę nerek. Są też polecane kobietom w ciąży oraz planującym zajście w ciążę, ponieważ zawierają mnóstwo kwasu foliowego, wspierającego prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka.
Szparagi mają także mnóstwo błonnika pokarmowego, który nie jest trawiony przez nasz organizm, a to oznacza, że poprawia perystaltykę jelit, ponieważ działa jak „miotełka”, usuwają wszystkie złogi, znajdujące się w jelitach.
Szparagi mają wyjątkowo dobry wpływ na organizm człowieka, ponieważ:
-
przyspieszają przemianę materii i wspomagają odchudzanie,
-
wzmacniają kości i zęby,
-
obniżają ciśnienie krwi,
-
mają działanie moczopędne, dzięki czemu chronią przed infekcjami układu moczowego,
-
wspierają prawidłowy rozwój płodu.
Szparagi – jak kupować?
w sklepach możemy dostać białe, fioletowe i zielone szparagi. Te ostatnie są najpopularniejsze. Kolor nie ma większego znaczenia, ważne jednak, żeby szparagi były świeże o czym świadczy np. intensywna barwa. Warto dokładnie obejrzeć miejsce cięcia – jeśli jest wysuszone lub brązowe, szparagi są stare. Główki szparagów powinny być ściśle zamknięte. Zarówno cienkie, jak i grube szparagi są smaczne, jednak różnią się czasem gotowania i o tym warto pamiętać. Szparagi można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Ważne jednak, by przyciąć ich końcówki i zanurzyć je w wodzie.
Szparagi – jak przygotować?
Szparagi najlepiej smakują po ugotowaniu w wodzie. Można także przyrządzić je na parze lub upiec w piekarniku. Przed gotowaniem należy bardzo dokładnie je umyć, ponieważ rosną w ziemi. Jeśli widać twarde elementy na ich powierzchni, można delikatnie je obrać.
Gotowanie szparagów na parze i pod przykryciem powinno trwać dosłownie kilka minut. Dzięki temu zachowają kolor i będą chrupiące. Im dłużej będziemy je gotować, tym bardziej miękkie się staną.
Sprawdź nasze najlepsze przepisy:
Czytaj też:
Jajko w koszulce ze szparagami i sosem holenderskimCzytaj też:
Grillowany łosoś z sałatką ze szparagówCzytaj też:
Zapiekana fasolka szparagowaCzytaj też:
Sałatka z grillowanymi szparagami i młodymi ziemniakami