Włoska kuchnia wcale nie jest tak prosta, jak mogłoby się niektórym wydawać. Nie wystarczy połączyć makaron z "jakimś sosem bolognese", żeby wyszło z tego dobre, włoskie danie. Wszyscy jednak kochamy pizzę i spaghetti, dlatego na niemal każdej ulicy w dużym mieście można spotkać restaurację, serwującą włoskie przysmaki. Co więcej, sami w domowym zaciszu również chętnie eksperymentujemy. Niestety, każdy kto choć raz był we Włoszech lub jadł danie przygotowane przez Włocha doskonale wie, jak trudno jest osiągnąć ten unikalny smak. Osiągnięcie mistrzowskiego poziomu będzie najprawdopodobniej wymagało wieloletniej praktyki. Dlatego też na początek warto się dowiedzieć, jakich błędów nie popełniać. Te podstawowe sprawiają, że nasze danie nie ma nic wspólnego z prawdziwą włoską kuchnią.
Włosi wściekli na amatorów włoskiej kuchni
Włoscy i amerykańscy użytkownicy Twittera najprawdopodobniej znają konto o nazwie @ItalianComments (Italians mad at food). Publikowane są tam posty z Facebooka, w których Włosi wytykają kulinarne błędy, które zobaczyli w różnych programach telewizyjnych, na portalach czy w restauracjach. Na ogół nie są wymieniane nazwy, ale często można się domyślić, o jakie dania i występki chodzi autorom wpisów.
Dzięki temu możemy się dowiedzieć, co najbardziej denerwuje Włochów. Okazuje się na przykład, że kurczak i makaron nie stanowi dobrego połączenia, a we włoskiej kuchni należy używać świeżej mozzarelli. Można też przeczytać, że Amerykanie są zaskoczeni, gdy przyjeżdżają do Włoch i na pizzy znajduje się prawdziwe peperoni, a nie salami.
Niewątpliwie każdy, kto lubi włoską kuchnię powinien śledzić najnowsze posty – to prawdziwa kopalnia wiedzy na temat włoskiej kuchni.
Czytaj też:
Czy sałatki tuczą? Niektóre tak
Włoska kuchnia – najpopularniejsze błędy
Nie ma co się oszukiwać – uwielbiamy włoską kuchnię. Jeśli jednak nie potrafimy przyrządzać flagowych dań we właściwy sposób, lepiej żebyśmy sobie odpuścili. Oto kilka najpopularniejszych błędów, które popełniamy przygotowują np. spaghetti:
-
Notorycznie rozgotowujemy makaron. Wydaje nam się, że powinien być miękki i rozpływać się w ustach. Tymczasem najlepszy makaron to ten ugotowany al dente.
-
Należy zachować umiar, dodając sos do makaronu. Nie powinien on ściekać na dno głębokiego talerza, a połączyć się z makaronem.
- Makaronu spaghetti nie wolno łamać i kruszyć.
Jeśli włoska kuchnia sprawia ci trudności, możesz wypróbować kilka innych przepisów:
Czytaj też:
Kotleciki schaboweCzytaj też:
Zupa krem z marchewkiCzytaj też:
Zupa pieczarkowa