Odchudzasz się? Te produkty zawierają najwięcej błonnika

Odchudzasz się? Te produkty zawierają najwięcej błonnika

Dodano: 
Podjadanie w nocy i między posiłkami
Podjadanie w nocy i między posiłkami Źródło: Fotolia / JenkoAtaman
Błonnik pokarmowy występuje w wielu produktach spożywczych i ma zbawienny wpływ na naszą figurę. Ponieważ nie jest trawiony, przechodzi przez cały układ pokarmowy, przyspieszając przemianę materii i usuwając z jelit nagromadzone złogi.

Błonnik pokarmowy jest składnikiem pokarmów pochodzenia roślinnego, który nie jest trawiony ani wchłaniany, gdy przemieszcza się przez jelita. Żywność o wysokiej zawartości błonnika jest niezbędnym składnikiem zdrowej diety odchudzającej, a przestrzeganie dziennego zalecanego spożycia błonnika może zapewnić wiele korzyści zdrowotnych.

Błonnik pokarmowy w codziennej diecie

Optymalna ilość dziennego spożycia błonnika zmienia się w zależności od wieku i płci osoby. Dorosły człowiek powinien zjadać go około 25-40 g dziennie. Większość z nas przyjmuje go jednak znacznie mniej. Dieta uboga w błonnik pokarmowy może prowadzić do zaparć, cukrzycy i otyłości, dlatego tak ważne jest przestrzeganie tych zaleceń. Spożywanie zbyt małej ilości błonnika może zwiększać ryzyko wystąpienia wielu chorób.

Błonnik pokarmowy ma bardzo dobry wpływ na ogólne zdrowie. Oto kilka przykładów:

  • przyspiesza przemianę materii,
  • zapobiega zaparciom,
  • daje uczucie sytości,
  • zmniejsza poziom „złego” cholesterolu we krwi,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • zmniejsza ryzyko raka okrężnicy,
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.

Niestety, nadmiar błonnika w codziennej diecie również ma niekorzystny wpływ na układ pokarmowy. Powoduje wzdęcia, gazy i zaparcia. Te działania niepożądane mogą pojawić się już po zjedzeniu 70 g błonnika dziennie.

Czytaj też:
Obalamy największe mity na temat odchudzania

Błonnik pokarmowy i odchudzanie

Dobrze zbilansowana dieta odchudzająca powinna być bogata w produkty spożywcze zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Na ogół są one niskokaloryczne (głównie warzywa i owoce), zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a przede wszystkim na długo dają uczucie sytości, tak pożądane, gdy jesteśmy na diecie redukcyjnej. Jednak samo zwiększenie zawartości błonnika, głównie poprzez spożywanie większej ilości pokarmów pochodzenia roślinnego, nie wystarcza do utraty wagi. Konieczna jest także zmiana nawyków żywieniowych (ograniczenie fast-foodów, słodyczy i soli) oraz uprawianie sportu. Ważne, aby dieta była zrównoważona – zawierała wszystkie niezbędne składniki odżywcze, była dostosowana do stylu życia, stanu zdrowia i aktywności fizycznej.

Spożywanie zalecanej porcji powinno być rozłożone na wszystkie posiłki w ciągu dnia. Tylko w ten sposób można w zdrowy sposób przyspieszyć przemianę materii. Jedzenie dużej ilości błonnika w jednym posiłku może spowodować ból brzucha i skutkować zaparciem. Należy też dbać o nawodnienie organizmu. Im więcej błonnika spożywamy, tym więc wody powinniśmy pić, by uzyskać odpowiednią konsystencję stolca.

Zobacz, które produkty zawierają dużo błonnika i włącz je do swojej codziennej diety:

Galeria:
Produkty bogate w błonnik pokarmowy

Źródło: Medical News Today/Everyday Health/Health Line