Pieprz cayenne znany jest od dawna i zdecydowanie powinien mieć swoje miejsce w każdej kuchni. Ta niepozorna przyprawa ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Nie bez znaczenia są także jej walory smakowe – pieprz kajeński doceniają jednak głównie miłośnicy ostrej kuchni, którym niestraszne wszelkie papryczki.
Pieprz cayenne – co to właściwie jest?
Pieprz kajeński można kupić niemal w każdym sklepie. Trzeba szukać go między innymi przyprawami. Należy do rodziny Capsicum – papryk o bardzo ostrym smaku, które popularnie nazywa się papryczkami chili. Ten konkretny rodzaj przyprawy produkuje się z papryczki z odmiany cayenne, które jest najpierw suszona, a następnie mielona.
Wiele korzyści zdrowotnych związanych z pieprzem cayenne przypisuje się kapsaicynie – składnikowi, który znajduje się w ostrych papryczkach. Ponadto zawiera witaminę C, witaminę B6, witaminę E, potas, mangan i flawonoidy. Cienka, czerwona papryka ma zwodniczo łagodny zapach, ale mocny, ognisty smak. Papryki są również używane w całości w kuchni koreańskiej, syczuańskiej i innych azjatyckich.
Kapsaicyna, aktywny składnik papryki cayenne, nadaje jej pikantności i jest stosowana w leczeniu różnych dolegliwości. Kiedyś papryczka ta była również stosowana w tradycyjnych chińskich i ajurwedyjskich lekach, aby pomóc w leczeniu problemów z krążeniem i zwiększać apetyt.
Czytaj też:
Lubisz ostre papryczki? Ten mężczyzna już po nie nie sięgnie
Pieprz cayenne – właściwości prozdrowotne
-
Pieprz kajeński podnosi nieco temperaturę ciała i może sprzyjać szybszemu spalaniu kalorii, co przekłada się na utratę masy ciała.
-
Posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
-
Wspomaga pracę układu odpornościowego.
-
Wykazuje działanie bakteriobójcze, dzięki czemu może zmniejszyć objawy, towarzyszące niektórym zatruciom pokarmowym.
-
Może pomóc tymczasowo złagodzić przekrwienie przez obkurczanie naczyń krwionośnych w nosie i gardle.
Pieprz cayenne – zastosowanie
Większość z nas sięga po pieprz kajeński przede wszystkim ze względu na jego ostry smak. Miłośnicy pikantnych potraw chętnie dodają go do zup, zapiekanek, mięs, makaronów i dipów.
Jedna łyżka pieprzu cayenne (5,3 g) zawiera:
-
17 kalorii,
-
0,64 g białka,
-
0,92 g tłuszczu,
-
3 g węglowodanów, w tym 1,4 g błonnika i 0,6 g cukru,
-
8 mg wapnia,
-
0,41 mg żelaza,
-
8 mg magnezu,
-
16 mg fosforu,
-
107 mg potasu.
Pieprz kajeński nie powinien jednak znaleźć się w diecie małych dzieci. Należy uważać na niego, gdy mamy na ciele otwarte rany (np. na palcach). Może powodować także podrażnienie żołądka i zwiększyć ilość kwasu żołądkowego, dlatego osoby z wrzodami lub zmagające się ze zgagą powinny unikać pieprzy kajeńskiego. Może on także wchodzić w reakcję (szczególnie, gdy przyjmujemy suplementy diety, np. spalacze tłuszczu, które zawierają kapsaicynę) z niektórymi lekami, np. z aspiryną.
Czytaj też:
Jedzenie wędlin ma wpływ na zdrowie psychiczne? Niepokojące wyniki badań