Zdrowotne właściwości chrzanu są znane od lat. Korzeń chrzanu nazywany jest naturalnym antybiotykiem, bo wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Zawiera dużą ilość witaminy C oraz wiele cennych minerałów takich jak: potas, fosfor, sód, żelazo, cynk, mangan, wapń, miedź i magnez.
Działanie syropu chrzanowego
Syrop chrzanowy przygotowuje się z dodatkiem miodu i cytryny. Lecznicza moc chrzanu, w połączeniu z właściwościami tych dodatków, tworzy mieszankę, która pomoże stawić czoła jesienno-zimowym infekcjom. Działa wykrztuśnie, ułatwia pozbycie się uporczywej flegmy, przynosi ulgę zatkanemu nosowi, a dodatkowo pomaga zbić gorączkę.
Dawkowanie syropu chrzanowego
Jak dawkować syrop? Dorośli powinni zażywać go 3 razy dziennie po 1 łyżce, natomiast dzieciom zaleca się przyjmowanie 1 łyżeczki 2 razy na dobę. Najlepiej rozcieńczyć preparat w szklance ciepłej wody, żeby złagodzić jego ostry smak. Ważne jednak, aby nie była ona gorąca, gdyż wtedy stracimy cenne wartości miodu. Trzeba też pamiętać, że syropu chrzanowego nie wolno pić na czczo, gdyż może on podrażniać żołądek.
Przeciwwskazania do stosowania syropu
Lekarze wskazują, że korzenia chrzanu i sporządzonych z niego syropów czy nalewek nie powinny stosować osoby cierpiące na wrzody żołądka oraz choroby wątroby i nerek. Nie zaleca się go również kobietom w ciąży i matkom karmiącym.
Wypróbuj przepis
Przepis: Syrop chrzanowy
syrop z chrzanu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 100 g świeżo startego chrzanu
- 100 ml zimnej, przegotowanej wody
- 100 g miodu lipowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotuj chrzanKorzeń chrzanu dokładnie szorujemy (możemy też obrać go ze skórki, ale wtedy pozbędziemy się części witamin i minerałów), a następnie trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Połącz składnikiStarty chrzan zalewamy wodą i dodajemy miód oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, a najlepiej blendujemy na jednolitą, gładką masę.
- Przelej syrop do słoikaTak przygotowaną mieszankę przekładamy do wyparzonego słoika, szczelnie zakręcamy wieczko i odstawiamy na 3 dni.
- Przecedź miksturęPo 3 dniach należy odcisnąć miksturę przez gazę, a powstały płyn przelać do czystej buteleczki.
Czytaj też:
Polacy leczą przeziębienie antybiotykami. Alarmujący raportCzytaj też:
Czy można się rozchorować od „przewiania”? Lekarka tłumaczy, a ludzie nie wierzą