Ten syrop pomoże wyleczyć jesienne infekcje. Przygotuj go sam

Ten syrop pomoże wyleczyć jesienne infekcje. Przygotuj go sam

Dodano: 
Tarty chrzan (zdj. ilustracyjne)
Tarty chrzan (zdj. ilustracyjne) Źródło: Shutterstock / photocrew1
Zamiast do apteki idź do warzywniaka! Kup korzeń chrzanu i zrób z niego domowy syrop na przeziębienie. Łagodzi pierwsze objawy przeziębienia, a także ból gardła i zatok. Wypróbuj sprawdzony przepis, który stosowały nasze babcie.

Zdrowotne właściwości chrzanu są znane od lat. Korzeń chrzanu nazywany jest naturalnym antybiotykiem, bo wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Zawiera dużą ilość witaminy C oraz wiele cennych minerałów takich jak: potas, fosfor, sód, żelazo, cynk, mangan, wapń, miedź i magnez.

Działanie syropu chrzanowego

Syrop chrzanowy przygotowuje się z dodatkiem mioducytryny. Lecznicza moc chrzanu, w połączeniu z właściwościami tych dodatków, tworzy mieszankę, która pomoże stawić czoła jesienno-zimowym infekcjom. Działa wykrztuśnie, ułatwia pozbycie się uporczywej flegmy, przynosi ulgę zatkanemu nosowi, a dodatkowo pomaga zbić gorączkę.

Dawkowanie syropu chrzanowego

Jak dawkować syrop? Dorośli powinni zażywać go 3 razy dziennie po 1 łyżce, natomiast dzieciom zaleca się przyjmowanie 1 łyżeczki 2 razy na dobę. Najlepiej rozcieńczyć preparat w szklance ciepłej wody, żeby złagodzić jego ostry smak. Ważne jednak, aby nie była ona gorąca, gdyż wtedy stracimy cenne wartości miodu. Trzeba też pamiętać, że syropu chrzanowego nie wolno pić na czczo, gdyż może on podrażniać żołądek.

Przeciwwskazania do stosowania syropu

Lekarze wskazują, że korzenia chrzanu i sporządzonych z niego syropów czy nalewek nie powinny stosować osoby cierpiące na wrzody żołądka oraz choroby wątroby i nerek. Nie zaleca się go również kobietom w ciąży i matkom karmiącym.

Wypróbuj przepis

Przepis: Syrop chrzanowy

syrop z chrzanu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 100 g świeżo startego chrzanu
  • 100 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 100 g miodu lipowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj chrzanKorzeń chrzanu dokładnie szorujemy (możemy też obrać go ze skórki, ale wtedy pozbędziemy się części witamin i minerałów), a następnie trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Połącz składnikiStarty chrzan zalewamy wodą i dodajemy miód oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, a najlepiej blendujemy na jednolitą, gładką masę.
  3. Przelej syrop do słoikaTak przygotowaną mieszankę przekładamy do wyparzonego słoika, szczelnie zakręcamy wieczko i odstawiamy na 3 dni.
  4. Przecedź miksturęPo 3 dniach należy odcisnąć miksturę przez gazę, a powstały płyn przelać do czystej buteleczki.

Czytaj też:
Polacy leczą przeziębienie antybiotykami. Alarmujący raport
Czytaj też:
Czy można się rozchorować od „przewiania”? Lekarka tłumaczy, a ludzie nie wierzą

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis