Granaty
Owoce te są doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga niwelować zmarszczki spowodowane intensywną ekspozycją skóry na promienie słoneczne. Sok z pestek granatu zawiera zarówno kwas elagowy jak i punicalagin. Pierwszy z nich to związek polifenolowy, który zwalcza uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki. Drugi to odżywka, która może zwiększyć zdolność organizmu do zachowania kolagenu, podskórnej tkanki łącznej, która sprawia, że skóra wygląda gładko i jędrnie.
Jagody i borówki
Te małe, niebieskie owoce zawierają więcej przeciwutleniaczy niż jakiekolwiek inne owoce. Mogą zapewnić twojej skórze dodatkową ochronę przed szkodliwymi, wolnymi rodnikami, które powstają w wyniku ekspozycji na słońce, stresu emocjonalnego, a nawet nadmiernego ruchu.
Czytaj też:
Dlaczego jedni mają trądzik, a inni nie?
Jarmuż i szpinak
Jarmuż zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami ultrafioletowymi. Szpinak jest bogatym źródłem beta–karotenu i luteiny – te dwa składniki poprawiają elastyczność skóry, jak wynika z badań opublikowanych w „Journal of Agricultural Food Chemistry”.
Ryby
Sardynki, łosoś i makrela zawierają kwasy tłuszczowe omega–3, które wzmacniają błony komórkowe skóry, pomagając utrzymać wilgoć. Spożywanie dwóch porcji ryb tygodniowo może zmniejszyć chroniczne stany zapalne skóry, takie jak wypryski i łuszczyca.
Czytaj też:
7 zaskakujących efektów stosowania antykoncepcji hormonalnej
Zielona herbata
Ten wyjątkowo zdrowy napar zawiera katechiny – jeden z najskuteczniejszych związków, zapobiegających uszkodzeniom słonecznym, takim jak przebarwienia. W zielonej herbacie znajdziemy również polifenole, czyli przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i pomagają odwrócić skutki starzenia się.
Arbuz
Ten soczysty owoc zawiera przeciwutleniacze, witaminę C oraz likopen i potas, który reguluje równowagę wody i składników odżywczych w komórkach.