Niedobór selenu ma poważny wpływ na zdrowie. W jakich produktach się znajduje?

Niedobór selenu ma poważny wpływ na zdrowie. W jakich produktach się znajduje?

Dodano: 
Produkty, w których jest selen
Produkty, w których jest selen Źródło: Fotolia / airborne77
Selen jest bardzo ważnym pierwiastkiem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Niewiele osób zastanawia się, jakie funkcje pełni i dlaczego jest nam tak bardzo potrzebny. Niedobór selenu może więc być dla niektórych zaskoczeniem. Sprawdź, w jakich produktach występuje selen i czy możesz cierpieć na niedobór tego pierwiastka.

Selen jest pierwiastkiem chemicznym z grupy niemetali, który odgrywa bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie. Przez większość z nas jest niedoceniany, bo gdy obawiamy się jakichkolwiek niedoborów, częściej podejrzewamy u siebie zaniżone poziomy żelaza, magnezu lub witamin. Tymczasem selen wpływa i reguluje wiele procesów, zachodzących w naszym ciele. Jest bardzo ważny np. dla tarczycy.

Selen – funkcje

Selen zaliczany jest do mikroelementów, czyli pierwiastków, które w naszym organizmie występują w niewielkich ilościach. Chociaż potrzebujemy bardzo mało selenu, pełni on wiele istotnych funkcji. Dlatego tak ważne jest niedopuszczenie do jego niedoboru. Główne zadania selenu to:

  • metabolizm hormonów tarczycy,
  • synteza DNA,
  • wspieranie układu immunologicznego,
  • zapobieganie depresji,
  • wsparcie układu sercowo-naczyniowego,
  • walka z wolnymi rodnikami (przede wszystkim chroni czerwone krwinki przed ich toksycznym działaniem).

Czytaj też:
Ta dieta może mieć fatalny wpływ na życie seksualne

Selen – niedobór

Niedobór selenu może wystąpić, jeśli nie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiedniej porcji selenu każdego dnia. Stan ten może wywoływać szereg objawów. Najczęstsze z nich to:

  • niepłodność u mężczyzn i kobiet,
  • słabe mięśnie,
  • zmęczenie,
  • mgła mózgowa,
  • wypadanie włosów,
  • osłabiony układ odpornościowy.

Długotrwały niedobór selenu może prowadzić do poważnych chorób, takich jak:

  • choroba Keshan,
  • choroba Kaszina-Beka.

Niedobór selenu nie jest wyłącznie wynikiem prowadzenia ubogiej diety. Do czynników ryzyka zalicza się:

  • chorobę Crohna,
  • zaburzenia wchłaniania,
  • obniżenie odporności z powodu HIV/AIDS,
  • dializy,
  • zaburzenia pracy trzustki,
  • mukowiscydozę.

Niedobór selenu może być trudny do zdiagnozowania przez lekarzy. W niektórych przypadkach lekarz może zmierzyć stężenie peroksydazy glutationowej. Jest to enzym, który wymaga działania selenu. Jeśli poziom jest niski, w organizmie może nie znajdować się wystarczająca ilości selenu.

Czytaj też:
Sprawdź, czy możesz cierpieć na niedobór biotyny

Selen – nadmiar

Ponieważ selen występuje w naszym organizmie w niewielkich ilościach, trzeba też uważać, by nie doszło do jego przedawkowaniach. W większych ilościach selen może doprowadzić do bardzo poważnych zaburzeń. Nie bez powodu niegdyś sądzono, że jest toksyczny dla ludzkiego organizmu. Dlatego też samodzielne suplementowanie tego pierwiastka nie jest wskazane.

Selen – dieta

Produkty, w których znajduje się bardzo dużo selenu, to m.in.:

  • łosoś,
  • orzechy (szczególnie brazylijskie),
  • tuńczyk,
  • podroby (np. nerki),
  • nasiona.

Czytaj też:
Jak uzupełnić niedobór witaminy K?