Selen jest pierwiastkiem chemicznym z grupy niemetali, który odgrywa bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie. Przez większość z nas jest niedoceniany, bo gdy obawiamy się jakichkolwiek niedoborów, częściej podejrzewamy u siebie zaniżone poziomy żelaza, magnezu lub witamin. Tymczasem selen wpływa i reguluje wiele procesów, zachodzących w naszym ciele. Jest bardzo ważny np. dla tarczycy.
Selen – funkcje
Selen zaliczany jest do mikroelementów, czyli pierwiastków, które w naszym organizmie występują w niewielkich ilościach. Chociaż potrzebujemy bardzo mało selenu, pełni on wiele istotnych funkcji. Dlatego tak ważne jest niedopuszczenie do jego niedoboru. Główne zadania selenu to:
-
metabolizm hormonów tarczycy,
-
synteza DNA,
-
wspieranie układu immunologicznego,
-
zapobieganie depresji,
- wsparcie układu sercowo-naczyniowego,
-
walka z wolnymi rodnikami (przede wszystkim chroni czerwone krwinki przed ich toksycznym działaniem).
Czytaj też:
Ta dieta może mieć fatalny wpływ na życie seksualne
Selen – niedobór
Niedobór selenu może wystąpić, jeśli nie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiedniej porcji selenu każdego dnia. Stan ten może wywoływać szereg objawów. Najczęstsze z nich to:
-
niepłodność u mężczyzn i kobiet,
-
słabe mięśnie,
-
zmęczenie,
-
mgła mózgowa,
-
wypadanie włosów,
-
osłabiony układ odpornościowy.
Długotrwały niedobór selenu może prowadzić do poważnych chorób, takich jak:
-
choroba Keshan,
-
choroba Kaszina-Beka.
Niedobór selenu nie jest wyłącznie wynikiem prowadzenia ubogiej diety. Do czynników ryzyka zalicza się:
-
chorobę Crohna,
-
zaburzenia wchłaniania,
-
obniżenie odporności z powodu HIV/AIDS,
-
dializy,
-
zaburzenia pracy trzustki,
-
mukowiscydozę.
Niedobór selenu może być trudny do zdiagnozowania przez lekarzy. W niektórych przypadkach lekarz może zmierzyć stężenie peroksydazy glutationowej. Jest to enzym, który wymaga działania selenu. Jeśli poziom jest niski, w organizmie może nie znajdować się wystarczająca ilości selenu.
Czytaj też:
Sprawdź, czy możesz cierpieć na niedobór biotyny
Selen – nadmiar
Ponieważ selen występuje w naszym organizmie w niewielkich ilościach, trzeba też uważać, by nie doszło do jego przedawkowaniach. W większych ilościach selen może doprowadzić do bardzo poważnych zaburzeń. Nie bez powodu niegdyś sądzono, że jest toksyczny dla ludzkiego organizmu. Dlatego też samodzielne suplementowanie tego pierwiastka nie jest wskazane.
Selen – dieta
Produkty, w których znajduje się bardzo dużo selenu, to m.in.:
-
łosoś,
-
orzechy (szczególnie brazylijskie),
-
tuńczyk,
-
podroby (np. nerki),
-
nasiona.
Czytaj też:
Jak uzupełnić niedobór witaminy K?