Śliwki mogą występować w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach. W zależności od gatunku różnią się też smakiem i ilością poszczególnych składników odżywczych. Jedne są bardziej słodkie, inne mniej. Jedne idealnie nadają się do ciast i przygotowywania przetworów czy suszenia, inne rewelacyjne smakują na surowo. Nasze gusta się różnią, ale łączy nas jedno – wszyscy powinniśmy sięgać po śliwki. I właśnie teraz jest najlepszy moment. Te sezonowe owoce właśnie zdominowały bazarki i stragany.
Zawartość witamin i minerałów w świeżych śliwkach i suszonych śliwkach różni się nieznacznie, ale oba zawierają składniki odżywcze. Dodatkowo suszone śliwki zawierają więcej kalorii, błonnika i węglowodanów niż świeże śliwki.
Czy wiesz, jakie właściwości prozdrowotne mają śliwki? Oto kilka dobrych powodów, by zacząć jeść je jak najczęściej:
Śliwki łagodzą zaparcia
Śliwki zawierają izatynę i sorbitol, związki, które pomagają złagodzić zaparcia i poprawić trawienie. Zarówno świeże jak i suszone śliwki pomagają przyspieszyć przemianę materii i zadbać o zdrowie jelit.
Czytaj też:
Zacznij jeść jedno awokado dziennie i sprawdź, co się stanie
Śliwki zwalczają wolne rodniki
W śliwkach znajdziemy przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami, zapobiegając chorobom serca i udarom. Antyoksydanty chronią też przed rozwojem komórek nowotworowych i pozwalają zachować młodość, poprzez zapobieganie występowaniu stresu oksydacyjnego. Czerwonawo-niebieski kolor skóry śliwki zawdzięczają pigmentowi – tzw. antocyjanom, które również zwalczają wolne rodniki. Śliwka chroni także przed rakiem piersi czy jamy ustnej.
Śliwki są szczególnie bogate w antyoksydanty polifenolowe, które mają pozytywny wpływ na zdrowie kości i mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Śliwki mają szerokie zastosowanie
Świeże śliwki i suszone śliwki można łatwo włączyć do diety. Można je przygotować na kilka różnych sposobów i świetnie smakują w wielu rodzajach przepisów. Jedne i drugie stanową doskonałą, zdrową przekąskę. Z suszonych można też przygotować smaczny kompot, który pozytywnie wpływa na przemianę materii, a świeże śliwki warto dodać do ciasta.
Czytaj też:
8 powodów, by zawsze mieć w szafce herbatę rumiankową
Śliwki zmniejszają ryzyko raka jelita grubego
A to dlatego, że ułatwiają wypróżnianie, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego. Wraz z kwasami działa on jak miotełka, która usuwa wszystkie, zalegające w jelitach złogi. Trzeba jednak uważać, ponieważ zbyt duża ilość śliwek lub kompotu może spowodować biegunkę i odwodnienie.
Śliwki koją nerwy
Dzieje się tak, ponieważ zawierają witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego.
Warto pamiętać, że w pestkach śliwek znajduje się trujący składnik – amigdalina (w jej skład wchodzi kwas pruski). Dlatego też najlepiej wybierać śliwki, których miąższ łatwo odchodzi od pestek. Przygotowując kompot, usuwajmy wcześniej pestki.
Czytaj też:
Jak śliwka w... kuchni?