Stan zapalny sprzymierzeńcem Hashimoto. Jak wyjść z błędnego koła?

Stan zapalny sprzymierzeńcem Hashimoto. Jak wyjść z błędnego koła?

Dodano: 
Badanie ultrasonograficzne (USG) tarczycy
Badanie ultrasonograficzne (USG) tarczycy / Źródło: Fotolia / satyrenko
Choroba Hashimoto, zdaniem niektórych, zaczyna przypominać epidemię. Przewlekłe, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy diagnozowane jest u coraz to nowych pacjentów. Większość z nich stanowią kobiety. Leki lekami, ale szalenie ważna jest zmiana diety, oczyszczenie organizmu z toksyn i spokój ducha. Jak walczyć ze stanem zapalnym w Hashimoto?

Choroba Hashimoto to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, zwane też przewlekłym limfocytowym zapaleniem tarczycy. Choroba Hashimoto jest główną przyczyną niedoczynności tarczycy. Chociaż diagnozuje się ją głównie u kobiet, mężczyźni również mogą zmagać się z tą chorobą. Choroba Hashimoto została po raz pierwszy opisana przez japońskiego lekarza - Hakaru Hashimoto. Tarczyca jest odpowiedzialna za produkcję bardzo ważnych hormonów, regulujących pracę całego organizmu. Zaatakowana, spowalnia lub zatrzymuje wytwarzanie niezbędnych hormonów. Mechanizm występowania choroby Hashimoto nie jest do końca znany. Wiadomo, że układ immunologiczny chorego atakuje własną tarczycę, co prowadzi do stanu zapalnego i zaburzenia pracy gruczołu. W normalnych warunkach układ odpornościowy powinien chronić organizm, jednak w przypadku chorób z autoagresji przeciwciała atakują własne, zdrowe tkanki. Nieleczona choroba Hashimoto skutkuje zniszczeniem tarczycy. Do czynników ryzyka zalicza się m.in. występowanie chorób tarczycy w rodzinie, osłabienie układu odpornościowego (np. w wyniku długotrwałego stresu), cukrzycę typu 1.

Choroba Hashimoto – objawy

Na początku choroba Hashimoto rozwija się bardzo powoli, a jej objawy łatwo zbagatelizować. Zaniepokoić powinno ciągłe uczucie zimna, wahania nastroju i stany depresyjne, zaburzenia miesiączkowania, szorstka i sucha skóra, problemy z pamięcią, podatność na infekcje, niekontrolowany przyrost masy ciała, chroniczne zmęczenie, problemy z zajściem w ciążę. Z biegiem czasu obniżona ilość hormonów nasila objawy. Najczęściej dopiero wtedy chory trafia do lekarza. W przypadku kobiet diagnoza jest stawiana szybciej, ponieważ zaburzenia miesiączkowania i problemy z zajściem w ciążę są wskazaniem do przeprowadzenia badań hormonalnych (w tym hormonów tarczycy). W przypadku choroby Hashimoto leki na ogół należy przyjmować już do końca życia – z czasem można zmniejszyć dawki lub odstawić leki w wyniku zmniejszonej produkcji niszczycielskich przeciwciał. Chorzy przyjmują syntetyczne hormony tarczycy, tzw. lewotyroksynę. Ponadto w leczeniu Hashimoto ogromne znaczenie ma dieta. Dzięki tym dwóm elementom, pacjenci, mimo poważnej choroby, mogą cieszyć się dobrym zdrowiem.

Stan zapalny w chorobie Hashimoto

Układ odpornościowy atakuje zdrową tarczycę i powoli ją niszczy. To powoduje, że nie może ona właściwie wykonywać swoich funkcji. Zrozumienie mechanizmów, które prowadzą do występowania stanów zapalnych w obrębie organizmu nie jest proste. U wielu osób oprócz choroby Hashimoto diagnozuje się także nietolerancję glutenu. Jego spożycie sprzyjało wówczas występowaniu stanów zapalnych w obrębie organizmu. Niektórzy muszą unikać kazeiny, inni laktozy... Opracowanie optymalnej diety w przebiegu choroby Hashimoto nie jest więc łatwym zadaniem, ponieważ powinna ona być wyjątkowa i unikatowa. Niemalże uszyta na miarę konkretnego pacjenta.

Jest jednak kilka wspólnych elementów. Niezależnie od indywidualnych predyspozycji, każda osoba zmagająca się z Hashimoto powinna unikać żywności wysokoprzetworzonej, czyli fast-foodów, ciastek, wyrobów garmażeryjnych. Nadmiar przeróżnych związków, może zaburzać metabolizm i sprzyjać stanom zapalnym w obrębie organizmu.

Chlorella

Niektórzy dietoterapeuci polecają spożywanie chlorelli, czyli sproszkowanych alg ze względu na ich niesamowite, prozdrowotne właściwości. Skład chlorelii w 60. procentach stanowi białko. Z tego powodu jest cennym składnikiem diety dla wszystkich wegan i wegetarian. Pozostała część komórki chlorelli to w 20. proc. woda i w 11. proc. tłuszcz. Ponadto, to również źródło błonnika oraz węglowodanów. Żelazo, którego w 100 gramach chlorelli jest aż 225 mg skutecznie przeciwdziała niedokrwistości. Duża ilość potasu zapobiega nadciśnieniu.

Chlorella potrafi jednak jeszcze coś i właśnie za to jest najbardziej ceniona. Ten najstarszy na Ziemi mikroorganizm potrafi pochłaniać toksyny i metale ciężkie, które znajdują się w naszym ciele. Ponadto ma właściwości regeneracyjne, a więc może naprawiać szkody, powstałe przez te szkodliwe związki. Właśnie dlatego algi wykorzystywane są np. w kosmetyce. Dzięki detoksykacji, chlorella może być pomocna w leczeniu choroby Hashimoto.

Czytaj także:
Niedobór witaminy C szkodzi także tarczy. Masz Hashimoto? Przeczytaj

Czytaj także

 0