Jak nieświadomie zwiększasz swoje szanse zachorowania na osteoporozę

Jak nieświadomie zwiększasz swoje szanse zachorowania na osteoporozę

Dodano: 
Zawody sportowe. Zdjęcie ilustracyjne
Zawody sportowe. Zdjęcie ilustracyjneŹródło:Fotolia
Osteoporoza kojarzy nam się głównie z podeszłym wiekiem. Wydaje nam się, że jest nieunikniona. To duży błąd, ponieważ kluczowe znacznie mają nasze nawyki. Na stan kości, ich gęstość i wytrzymałość pracujemy każdego dnia. Dowiedz się, jakie błędy popełniamy najczęściej i jak nieświadomie zwiększamy swoje szanse zachorowania na osteoporozę.

Osteoporoza to choroba, wynikająca ze znacznego osłabienia kości. Gdy stają się kruche, a ich gęstość maleje, bardzo łatwo o złamanie. I nie mówimy tu o poważnych urazach, a o zwykłych czynnościach. U osób z zaawansowaną osteoporozą może dojść do złamania podczas przenoszenia nieco cięższych rzeczy, wysiadania z auta, ćwiczenia jogi. Na osteoporozę znacznie częściej chorują kobiety niż mężczyźni.

Złamania najczęściej dotyczą kręgosłupa, kości przedramienia i szyjki kości udowej, ale mogą pojawić się także w innych miejscach. Utrata gęstości mineralnej kości jest normalnym procesem, który pojawia się wraz z wiekiem, jednak można spowolnić ten proces i wzmacniać swój układ kostny.

Wszyscy wiemy, że nasze kości potrzebują m.in. wapnia, witaminy D i K. Niewiele osób ma jednak świadomość, że nasze codzienne nawyki i styl życia mogą przyczyniać się do rozwoju osteoporozy. Oto kilka przykładów.

Osteoporoza – jak zwiększamy ryzyko zachorowania?

  • Dieta wysokobiałkowa może powodować wydzielanie większej ilości wapnia przez nerki. Ponieważ wapń jest jednym z podstawowych budulców kości, ta utrata wapnia może przyczynić się do zmniejszenia gęstości mineralnej kości, co może prowadzić do osteoporozy.
  • Innym czynnikiem dietetycznym, który może przyczyniać się do utraty masy kostnej, jest zbyt duża ilość soli. Dieta obfitująca w słone przekąski i potrawy podnosi ciśnienie krwi. Ponieważ nerki pracują nad wydalaniem sodu, wapń również jest usuwany z krwioobiegu.
  • Witamina D jest niezbędna, aby organizm skutecznie wchłonął i używał wapnia, jednego z fundamentalnych elementów budulcowych kości. Dlatego też unikanie słońca i rezygnacja z suplementów z witaminą D sprzyja rozwojowi osteoporozy.
  • Niski poziom spożycia alkoholu może być korzystny dla zdrowia kości, ale więcej niż kilka drinków dziennie ma odwrotny skutek. Zbyt dużo alkoholu może utrudnić wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Wpływa także na trzustkę i wątrobę, zaburzając zarówno poziom wapnia, jak i witaminy D. Alkohol może również wpływać na różne hormony w organizmie. Poziom kortyzolu może się zwiększać, co może prowadzić do obniżenia gęstości mineralnej kości.

Czytaj też:
Wybierasz pastę do zębów bez fluoru? Popełniasz błąd

Osteoporoza – profilaktyka

Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę, należy m.in. wyeliminować niekorzystne czynniki, omówione powyżej. Działania profilaktyczne obejmują:

  • dostarczanie organizmowi dużych ilości wapnia, witaminy D i fosforu,
  • rozsądne spożycie białka, ponieważ ma wpływ na zdrowie kości, jednak spożywane w dużych ilościach przyczynia się do zwiększonego wydalania wapnia,
  • zerwanie z nałogami – odstawienie alkoholu i papierosów,
  • regularną aktywność fizyczną, ponieważ kość jest żywą tkanką, która dopasowuje się do danych warunków,
  • unikanie złamań i urazów.

Czytaj też:
Dna moczanowa – ciche sygnały, których nie wolno ignorować