Cebula – dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej?

Cebula – dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej?

Dodano: 
Plastry czerwonej cebuli
Plastry czerwonej cebuli Źródło: Fotolia / mychadre77
Cebulę możemy kupić właściwie w każdym sklepie. Niektórzy ją uwielbiają, inni nie znoszą jej zapachu. Czerwona cebula świetnie nadaje się do sałatek, ponieważ swoją barwą ożywia danie. To nie jedyna jej zaleta. Dlaczego warto częściej sięgać po cebulę?

Istnieje wiele różnych odmian cebul, np. cebula czosnkowa, cukrowa, dymka, czerwona czy szalotka. Cebulę możemy kupić właściwie w każdym sklepie spożywczym, warzywniaku, dostaniemy ją też na straganie. To wyjątkowo tanie warzywo znane jest od wieków. Miłośnicy medycyny naturalnej używają jej do zwalczania niektórych infekcji. Większość z nas w dzieciństwie piło syrop z cebuli na przeziębienie, ponieważ nasze babcie przekazywały sobie recepturę z pokolenia na pokolenie. Dziś cebuli używamy głównie w kuchni, ze względu na jej smak i aromat. Przy czym jedni ją lubią, a inni wręcz nie znoszą.

Cebula – skład

Cebula jest pełna witaminy C, związków siarki, flawonoidów i innych fitochemikaliów, które zapewniają silne właściwości lecznicze. Cebula jest również bardzo bogata w polifenole, które odgrywają ważną rolę w zapobieganiu i zmniejszaniu postępu chorób takich jak rak, cukrzyca, a także różnych chorób neurodegeneracyjnych i sercowo-naczyniowych. Te polifenole sprzyjają także utrzymaniu prawidłowej flory jelitowej, która sprzyja zdrowiu i trawieniu. Jednym z głównych składników cebuli jest także kwercetyna. Kwercetyna jest nie tylko silnym przeciwutleniaczem o znaczących właściwościach przeciwzapalnych, ale może również pomóc w zapobieganiu i leczeniu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, a nawet nowotwory. Kwercetyna pomaga zapobiegać uwalnianiu histaminy – substancji chemicznej w organizmie, która powoduje reakcje alergiczne.

Cebula – właściwości prozdrowotne

Oto kilka niesamowitych właściwości cebuli:

  • Ekstrakt z cebuli może obniżyć wysoki poziom cukru we krwi i poprawić poziom cholesterolu.
  • Jedzenie cebuli może zapobiegać owrzodzeniom żołądka poprzez wychwytywanie wolnych rodników i zapobieganie wzrostowi mikroorganizmów tworzących wrzody.
  • Syrop z cebuli pomaga zwalczyć kaszel i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny.
  • Wysoki poziom aminokwasów zawierających siarkę w cebuli ma silne działanie odtruwające organizm.
  • Fitochemikalia zawarte w cebuli wspierają układ odpornościowy, chronią nas przed różnymi chorobami i infekcjami.
  • Cebula jest często stosowana w celu zapobiegania próchnicy zębów i infekcji jamy ustnej, dzięki właściwościom bakteriobójczym.

Cebula – zastosowanie

Cebulę można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jest wyjątkowo tania i łatwo ją przechowywać w domu. Poza wspomnianym wcześniej syropem z cebuli, można ją także wykorzystać w kuchni. Jest świetna na surowo – wystarczy dodać ją do sałatki czy surówki lub pokroić i połączyć z pomidorem. Sprawdzi się jako dodatek do dań smażonych, pieczonych, duszonych i gotowanych, a także jako zupa-krem. W okresie jesienno-zimowym cebula powinna być stałym elementem naszej diety.

Czytaj też:
Co potrafi woda imbirowa? Będziesz zaskoczony

Źródło: Daily Health Post