Znany i doceniany od tysięcy lat aloes zawiera ponad 200 substancji aktywnych, które wspomagają odporność, regulują trawienie oraz regenerują skórę. Wśród nich warto wymienić aminokwasy, witaminy A, C, F, B12 oraz związki mineralne (np. wapnia, potasu i fosforu). Mukopolisacharyd acemannan (aloverosa), jeden z głównych składników aloesu, oraz inne polisacharydy aktywizują działanie układu odpornościowego, pobudzając limfocyty B do produkcji przeciwciał oraz zwiększając aktywność makrofagów o 98 proc. bardziej niż placebo. Sok z aloesu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Odczyn pH około 5 normalizuje bowiem pH żołądka. Usprawniając pracę jelit, aloes przyspiesza procesy usuwania z organizmu produktów ubocznych przemiany materii. Wspomaga również wchłanianie witamin i związków mineralnych (minerałów). Eliminuje też zaparcia. Sok z aloesu można nazwać odmładzającym, gdyż wspomaga tworzenie kolagenu, regeneruje skórę, poprawia jej elastyczność i wygładza zmarszczki. Chroni też przed szkodliwym działaniem promieni UV i innych czynników zewnętrznych. Sok z aloesu powinny pić osoby zagrożone podwyższonym poziomem cukru, gdyż zawarte w nim polisacharydy o wysokiej masie molekularnej pozwalają przywrócić prawidłowy poziom insuliny już po czterech tygodniach stosowania. Warto wybrać sok najwyższej jakości. AloeLive to jedyny na polskim rynku sok z aloesu z certyfikatem Międzynarodowej Rady ds. Aloesu – IASC (International Aloes Science Council), potwierdzającym czystość i wysoką jakość produktu. Certyfikat został przyznany nie tylko surowcowi używanemu w produkcji, ale także zlokalizowanej w Lublinie fabryce. AloeLive BIO z aloesem w najczystszej postaci pochodzi z upraw ekologicznych, w których nie używa się chemicznych nawozów ani środków ochrony roślin. Sok jest wytwarzany według opatentowanej technologii, dzięki której zachowuje najwyższą bioaktywność. ■