Probiotyczne wsparcie przy diecie eliminacyjnej (dla alergików)
Materiał partnera

Probiotyczne wsparcie przy diecie eliminacyjnej (dla alergików)

Dodano: 
W ostatnich latach obserwujemy znaczny wzrost występowania chorób alergicznych: katar sienny, astma sporadyczna, atopowe zapalenie skóry, nietolerancje pokarmowe oraz nadwrażliwość na gluten i celiakię. Chorują dzieci, ale znaczna część zachorowań dotyczy osób dorosłych.
Okazuje się, że ponad 20% nowych zachorowań na chorobę trzewną dotyczy osób starszych, po 60 roku życia. Rozpoznanie alergii i identyfikacja czynników, które wywołują alergie nie zawsze są łatwe, zwłaszcza, że a dolegliwości mogą nie być nasilone a występują pod postacią pozornie błahych dolegliwości, takich jak katar, nietypowe objawy skórne , wzdęcia, bóle brzucha, czy problemy z uzębieniem. Średni czas od wystąpienia pierwszych objawów alergicznych do zdiagnozowania problemów to 12 lat i dotyczy przede wszystkim osób po czterdziestym roku życia. W patogenezie choroby obok immunologicznej reakcji na alergeny wspomnieć należy o roli mikroflory jelitowej i czynnikach odpowiedzialnych za jej zaburzenia. Dobrym przykładem są obserwacje, które dotyczą osób z rozpoznaną celiakią. Eliminacja glutenu z diety jest podstawą leczenia celiakii. Okazuje się, że nawet 30% osób z celiakią nie przestrzega diety bezglutenowej. U tych osób, które przestrzegają diety dolegliwości także się utrzymują. Powodem tego stanu rzeczy jest oczywiście gluten (alergen), który występuje w wielu pokarmach i jest trudny do całkowitego wyeliminowania.

W tym kontekście należy zwrócić uwagę na rolę nowych czynników mogących mieć znaczenie w indukowaniu czy patogenezie chorób alergicznych. Bardzo ważną rolę odgrywa bariera jelitowa przewodu pokarmowego. Nieszczelność połączeń przezbłonowych często sprzyja powstawaniu różnych objawów.
Powszechne występowanie dysbiozy jest m.in. konsekwencją współczesnego stylu życia, stresu, diet bogatotłuszczowych, ubogich w warzywa

i owoce, a także różnych infekcji. Ponadto dysbiozę wywołują powszechnie stosowane i ogólnie dostępne, często bez recepty leki, takie jak niesteroidowe leki przeciwbólowe, leki hamujące kwas solny w żołądku czy antybiotyki. Nieprawidłowa mikroflora przewodu pokarmowego to także słaba bariera jelitowa, przepuszczalna dla toksyn, zatruwających nasz organizm. Słaba bariera jelitowa, brak ochronnych bakterii wchodzących w skład naturalnej mikroflory to ważna przyczyna występowania nietolerancji na gluten.

W nowoczesnym podejściu do leczenia chorób alergicznych należy uwzględnić czynniki modulujące mikroflorę jelitową. Zaburzenia mikroflory jelitowej występują powszechnie i mają implikacje nie tylko w patogenezie choroby trzewnej i nadwrażliwości na gluten, ale także w zaburzeniach metabolicznych, otyłości i nadwadze oraz dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego.

Znaczenie w terapii (potwierdzają to obserwacje własne) mają wysokiej jakości nowoczesne probiotyki, zdolne do wzbudzania tolerancji immunologicznej w przewodzie pokarmowym. Do takich probiotyków można na pewno zaliczyć dostępny na polskim rynku farmaceutycznym bardzo dobry szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus plantarum 299v. Szczep ten poprawia stan bariery jelitowej, co udowodniono w badaniach naukowych. W terapii wspomagającej znaczenie mają też probiotyki wieloszczepowe.  Poza tym wszelkie inne działania mające na celu uszczelnienie bariery przewodu pokarmowego, takie jak przestrzeganie diety niskotłuszczowej, unikanie produktów smażonych
i zawierających cukier. Warto też wykluczyć z diety mleko i ograniczyć nabiał – wiele osób z nietolerancją pokarmową ma też niedobór enzymu laktazy. Nie bez znaczenia jest zapewnienie codziennej porcji warzyw i owoców a także odpowiedniej dawka ruchu, również na świeżym powietrzu.

Czytaj także