6 produktów spożywczych, które szkodzą twoim zębom
Higiena jamy ustnej obejmuje codzienne szczotkowanie zębów i języka, stosowanie nici dentystycznej, regularne wizyty u stomatologa, a także... unikanie pewnych produktów spożywczych. Jeśli chcemy długo cieszyć się pięknym uśmiechem, każdego dnia musimy przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad.
Sprawdź, które produkty, szkodzą naszym zębom i dlaczego. Może się okazać, że nieświadomie robisz sobie krzywdę.
Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe i soki są bardzo zdrowe – zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu. Są jednak niestety bardzo kwaśne, a spożywanie ich w nadmiarze sprzyja erozji szkliwa. Jest na to jednak pewna rada. Wystarczy pić soki cytrusowe przez słomki, by zmniejszyć ryzyko kontaktu z zębami.
Cukierki, karmelki i inne ciągutki
Większość cukierków (twardych, kleistych czy żelkowatych) zawiera mnóstwo cukrów. Te kwaśne również nie są najlepsze dla naszych zębów. Dodatkowo wszelkie tego typu smakołyki lubią przyklejać się do zębów lub wciskać się w szczeliny międzyzębowe, co zwiększa ryzyko próchnicy. Im rzadziej sięgamy po takie słodycze, tym lepiej. Z tego samego powodu lepiej też sporadycznie jeść suszone owoce.
Twarde cukierki nie przywierają do zębów tak łatwo, jak cukierek do żucia, ale mają swoją wadę: W przeciwieństwie do słodyczy na bazie czekolady, które są szybko żute i zmywane, twarde cukierki rozpuszczają się powoli. Ponadto rozgryzanie ich może ścierać szkliwo lub kruszyć zęby.
Słodkie, gazowane napoje
Wszyscy wiemy, że ich częste spożycie może powodować ubytki. Jednak kwasy, znajdujące się w gazowanych napojach bezalkoholowych szkodzą zębom nawet bardziej niż cukier. Nawet napoje dietetyczne zawierają kwasy cytrynowy i fosforowy, które sprzyjają erozji szkliwa. To samo dotyczy napojów energetycznych.
Czerwone wino, kawa i herbata
Te trzy napoje bardzo niekorzystnie wpływają na wygląd zębów. Kawa i herbata powoduje zżółknięcie zębów i powstawanie nieestetycznych osadów na zębach, tzw. kamienia. WIdać go przede wszystkim w miejscu, gdzie zaczyna się dziąsło. Wino również szkodzi zębom. Po pierwsze chodzi o kwasy, które zawiera, przez co sprzyja erozji. Po drugie odbarwia zęby.
Chipsy i krakersy
Zawierają mnóstwo cukrów prostych, które mają niekorzystny wpływ na uzębienie (i figurę!). Ponadto przyklejają się do zębów, co powoduje dodatkowe problemy. Ostre fragmenty chipsów mogą natomiast podrażniać i ranić dziąsła.
Guma do żucia
Zdawać by się mogło, że jej żucie pomaga oczyścić zęby. Tymczasem okazuje się, że cukier zawarty w gumie może prowadzić do próchnicy. POnadto żucie sprzyja uszkodzeniom wypełnień w zębach. Jeśli czujesz, że musisz sięgnąć po gumę do żucia, wybierz tę bez cukru.