Jakie korzyści może przynieść soja chorym na cukrzycę?
Idealna dieta dla diabetyków musi być połączeniem pokarmów bogatych w błonnik, ale ubogich w węglowodany. Ponadto spożycie przetworzonego cukru jest surowo zabronione. Soja może być doskonałym wyborem pożywienia dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi w organizmie dzięki obecności związku zwanego izoflawonami.
Korzyści z soi dla diabetyków
Niektóre korzyści zdrowotne oferowane przez soję są następujące:
- Źródło białka: jest bogatym źródłem białka i może być skuteczną opcją żywieniową, jeśli pracujesz nad budową mięśni. To zdrowe źródło białka roślinnego dla osób, które nie spożywają mięsa.
- Pomaga kontrolować poziom cholesterolu: niezdrowy poziom cholesterolu może prowadzić do pogorszenia zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Soja może pomóc w skutecznym zarządzaniu nią.
- Zdrowe kości: soja jest źródłem izoflawonów, które mogą promować zdrowie kości i zmniejszać ryzyko rozwoju chorób, takich jak osteoporoza.
Sposoby włączenia soi do diety
Oto kilka sposobów włączenia soi do diety:
- Możesz dodać je jako mleko sojowe, które jest również popularne wśród wegan.
- Tofu jest pochodną soi i można je spożywać smażone, grillowane lub pieczone w sałatkach lub gotowane z warzywami.
- Możesz ugotować i przygotować jako danie warzywne lub curry.
Pomimo wielu korzyści zdrowotnych, jakie może oferować soja, może również powodować pewne skutki uboczne. Osoby cierpiące na alergię na soję muszą powstrzymać się od spożywania produktów na jej bazie. Ponadto nadmierne spożycie produktów sojowych może prowadzić do niedoczynności tarczycy z powodu zahamowania czynności tarczycy i biegunki.