Insulina reguluje poziom glukozy we krwi. W sytuacji, gdy organizm przestaje właściwe reagować na jej działanie, mamy do czynienia z insulinoodpornością. Nieleczona insulinooporność prowadzi do stanu przedcukrzycowego oraz może spowodować rozwój cukrzycy typu 2.
Co to jest insulinooporność?
Insulinooporność zdarza się coraz częściej. Sprzyja jej niezdrowa dieta oraz siedzący tryb życia. W przypadku insulinooporności mamy do czynienia z obniżoną wrażliwością organizmu na działanie insuliny zarówno w przypadku normalnego, jak i podwyższonego poziomu tego hormonu. W efekcie mogą pojawiać się nie tylko różne zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu, ale także związane z nimi dolegliwości, które często są na tyle niespecyficzne lub nieuciążliwe, że możemy je zbagatelizować. Warto wiedzieć, że insulinooporność często wiązana jest z rozwojem różnych schorzeń np. wystąpieniem zespołu policystycznych jajników, zaburzeń miesiączkowania oraz nadciśnieniem i podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Objawy insulinooporności
Insulinooporność u osób szczupłych może powodować różne objawy. Może występować zarówno u osób, które skutecznie zredukowany zbędne kilogramy, jak i u osób, które nie mają żadnych problemów z przybieraniem na wadze, utrzymują właściwą dla siebie masę ciała, jedząc niemal wszystko i nie stosując żadnej diety, a także u osób, które zmagają się z niedowagą, spowodowaną np. uwarunkowaniami genetycznymi i ektomorficzną budową ciała. W tym przypadku często pojawienie się insulinooporności poprzedzają epizody hipoglikemiczne, czyli nagłe spadki poziomu glukozy we krwi spowodowane zarówno pominięciem posiłku, jak i niemające związku z ograniczeniem dostarczania glukozy do organizmu – wówczas hipoglikemia pojawia się pomimo regularnego uzupełniania poziomu glukozy we krwi.
Poniżej prezentujemy 5 częstych objawów insulinooporności, które występują u osób szczupłych.
1. Zmęczenie
Częste uczucie zmęczenia może świadczyć o problemach hormonalnych. W przypadku insulinooporności objaw ten występuje bardzo często i nie jest związany ze stylem życia oraz ilością snu. Osoby, których organizm nieprawidłowo reaguje na insulinę, mogą czuć się zmęczone nawet po dobrze przespanej nocy.
2. Senność po posiłku
Zmęczeniu bardzo często towarzyszy senność odczuwana po posiłkach. Jest ona normalną reakcją fizjologiczną i może przydarzyć się każdemu po spożyciu wyjątkowo obfitego lub tłustego dania z powodu rozpoczynających się procesów trawiennych, jednak w przypadku insulinooporności przybiera na sile.
3. Dziwne samopoczucie
Osoby dowiadujące się o insulinooporności przyznają, że na długo przed diagnozą zmagały się z dziwnym samopoczuciem, które „atakowało” w różnych momentach niezależnie od pory dnia i nocy. Chodzi m.in. o nagłe uczucie paniki, potliwość, uczycie niepokoju, kołatanie serca lub inne, dość nieprzyjemne dolegliwości, które po chwili ustępowały i nie były spowodowane np. zaburzeniami nerwicowymi, stresem oraz żadnymi schorzeniami. To dziwne samopoczucie mogło mieć związek z nieznaczną hipoglikemią i nieprawidłową reakcją komórek organizmu na dzianie insuliny.
Warto wiedzieć, że w przypadku palaczy objawem świadczącym o insulinooporności może być pojawienie się kołatania serca, drżenia rąk oraz niepokoju po zapaleniu pierwszego papierosa – jeżeli nigdy wcześniej nie występowały takie objawy, to warto wykonać badania w kierunku insulinooporności.
4. Problemy z koncentracją
Pogłębiające się problemy z koncentracją także mogą być spowodowane insulinoopornością. Zwykle nie pomagają na nie leki oraz suplementy diety – kuracje mające za zadanie poprawić funkcjonowanie mózgu oraz zwiększyć zdolności koncentracji uwagi w tym przypadku mogą jedynie zaszkodzić, wpływając na pojawienie się dodatkowych problemów np. spowodowanych dzianiem ziół.
5. Problemy z zajściem w ciążę
U kobiet insulinooporność jest bardzo często diagnozowana w przypadku poszukiwania podłoża problemu, jakim są kłopoty z zajściem w ciążę oraz poronienia. Może ona także wpływać na pojawienie się zaburzeń miesiączkowania.Czytaj też:
Dietetyk wytyka błędy w diecie. „Sałatka nie powinna składać się z samych warzyw”