Naturalne substancje na zgagę i niestrawność
Artykuł sponsorowany

Naturalne substancje na zgagę i niestrawność

Dodano: 
Niestrawność, zdjęcie ilustracyjne
Niestrawność, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Unsplash
Ochrona błony śluzowej przełyku i żołądka przez wzmacnianie ich fizjologicznych barier ochronnych i naśladowanie ich działania to nowe podejście w leczeniu zgagi i dyspepsji. Skuteczność substancji naturalnych została potwierdzona w badaniu obserwacyjnym RWE (Real World Evidence).

Pieczenie za mostkiem, czyli zgaga, bóle w nadbrzuszu i odbijanie się; cofanie treści żołądkowej do przełyku to charakterystyczne objawy choroby refluksowej przełyku. Refluks przełyku jest bardzo powszechną przypadłością; jak się szacuje, może borykać się z nią nawet co trzeci Polak. Niemal tak samo częstą dolegliwością jest niestrawność, czyli dyspepsja. Skarży się na nią co czwarty dorosły Europejczyk.

Zgaga

Dlaczego czujemy zgagę? Żeby zrozumieć ten mechanizm, potrzebna jest odrobina anatomii. Przeżuty w ustach pokarm trafia do przełyku, którego mięśnie kurczą się i rozszerzają się, transportując pokarm ku żołądkowi. Na końcu przełyku znajduje się dolny zwieracz przełyku – mięsień, który się rozszerza po to, by pozwolić pokarmowi wniknąć do żołądka, kurczy się, aby zatrzymać w nim treść żołądkową i uniemożliwić cofanie się jej do przełyku.

Zdarza się jednak, że dolny zwieracz się rozluźnia: otwiera się albo się nie domyka – ta relaksacja mięśnia powoduje, że do przełyku cofa się pokarm albo kwas żołądkowy. Odczuwamy zgagę, bo sok żołądkowy drażni śluzówkę przełyku i wywołuje uczucie pieczenia.

Sok żołądkowy ma odczyn silnie kwaśny – składa się z enzymów trawiennych, wody i kwasu solnego (właśnie dlatego pali w przełyku). Chroni przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, wspomaga przyswajanie wapnia, żelaza i magnezu oraz pomaga w trawieniu białek. Kwas żołądkowy jest produkowany przez błonę śluzową żołądka, która ma podwójną funkcję: jednocześnie wytwarza także śluz pełniący funkcję ochronną dla śluzówki żołądka przed działaniem kwasu. Tyle że produkcję śluzu mogą upośledzać takie czynniki jak np. pikantne przyprawy, zażywnie środków przeciwbólowych, nadmiar alkoholu, nikotyny i kofeiny.

Tłuszcz, alkohol i kawa

Na pojawienie się zgagi zazwyczaj pracujemy sami. Winny jest stres, styl życia i nasze wybory żywieniowe: zbyt dużo tłustych, smażonych potraw, pikantnych przypraw, napojów gazowanych w diecie, nadmiar alkoholu, napojów zawierających kofeinę, niektórych leków przeciwbólowych. Ale także obfite posiłki przed snem i spożywanie dużych porcji. Dlatego nieodłącznym elementem leczenia refluksu przełyku jest modyfikacja stylu życia i diety: unikanie tych potraw, które prowokują pojawienie się zgagi. U osób z nadwagą lub chorych na otyłość pomaga obniżenie masy ciała, przyczyniając się do zmniejszenia objawów choroby refluksowej.

Leki i naturalne substancje

Objawy złagodzą dostępne bez recepty w aptekach leki neutralizujące, zawierające soli glinu i magnezu. Lekarz może przepisać leki z grupy inhibitorów pompy protonowej (IPP), które hamują wydzielanie kwasu żołądkowego. Tyle że IPP nie są skuteczne u mniej więcej 30 proc. pacjentów, a ich długotrwale przyjmowanie zwiększa ryzyko niedoborów żelaza, wapnia i magnezu i wspomagającej pracę układu nerwowego witaminy B12 (do jej przyswojenia przez organizm niezbędny jest sok żołądkowy). Niektóre badania wskazują też, że długotrwałe przyjmowanie IPP zwiększa ryzyko osteoporozy.

Uprawa naturalnych surowców dla firmy Aboca

Coraz większym zainteresowaniem w obszarze leczenia choroby refluksowej i dyspersji cieszy się podejście, które polega nie na neutralizowaniu kwasu żołądkowego czy blokowaniu jego produkcji, ale na stosowaniu naturalnych substancji, które chronią błonę śluzową przełyku i żołądka. Substancje te naśladują działanie naturalnych barier ochronnych tych organów i wzmacniają je. Substancje niefarmakologiczne nie wpływają przy tym na wydzielanie kwasu.

Takie produkty mają w swoim składzie polisacharydy działające ochronnie na błonę śluzową, węglan wapnia i wodorowęglan sodu, które regulują kwasowość w sposób fizjologiczny, oraz flawonoidy, które przeciwdziałają powstaniu wolnych rodników i podrażnieniu błony śluzowej. Przykładem takiego produktu może być wyrób medyczny oparty na naturalnym kompleksie molekularnym.

Skuteczność działania naturalnych substancji w tym preparacie została potwierdzona w badaniu RWE (Real World Evidence) przeprowadzonym w formie ankiety wypełnionej przez prawie 4,5 tys. lekarzy, pacjentów i farmaceutów. Wyniki tego badania ukazały się w naukowym periodyku „Frontiers”. Badanie pokazało, że naturalny kompleks oparty na polisacharydach, minerałach i flawonoidach charakteryzuje się wysokim poziomem bezpieczeństwa, tolerancji i korzyści klinicznych w leczeniu refluksu przełyku i dyspepsji.

W przypadku kontrolowania zgagi, typowego objawu refluksu, skuteczność preparatu została oceniona jako dobra/doskonała przez ponad 90 proc. lekarzy. Na poziomie 80 proc. oceniona została skuteczność w przypadku bólu w okolicy nadbrzusza. 99,5 proc. lekarzy potwierdziło doskonałą lub dobrą tolerancję produktu. 73 proc. lekarzy uznało formułę zawartą w naturalnym kompleksie za „bardzo lub niezwykle użyteczną” jako alternatywę dla inhibitorów pompy protonowej (IPP). Z kolei pacjenci ocenili złagodzenie objawów jako doskonałe/dobre, a poprawę jakości życia jako wyraźną odpowiednio w 73 proc. i 65 proc. odpowiedzi.

Źródło: Wprost