Otyłość jest główną modyfikowalną przyczyną cukrzycy typu 2, podczas gdy uwarunkowania genetyczne mogą również identyfikować osoby z większym prawdopodobieństwem wystąpienia tej choroby.
„Ponieważ rodzimy się z naszymi genami, można wskazać we wczesnym okresie życia, u kogo istnieje duże ryzyko zachorowania na cukrzycę w ciągu swojego życia” – powiedział główny badacz, profesor Brian Ference z Uniwersytetu Cambridge w Wielkiej Brytanii i Uniwersytetu w Mediolanie, . „Przeprowadziliśmy to badanie, aby dowiedzieć się, czy połączenie ryzyka dziedziczonego z aktualnym wskaźnikiem masy ciała (BMI) może zidentyfikować osoby z najwyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę. Działania profilaktyczne mogłyby wtedy skoncentrować się na tych osobach”.
Komu grozi cukrzyca?
W badaniu wzięło udział 445 765 uczestników brytyjskiego Biobanku. Średnia wieku wynosiła 57,2 lat, a 54% stanowiły kobiety. Dziedziczne ryzyko cukrzycy oceniano za pomocą 6,9 miliona genów. Wzrost i masę ciała zmierzono podczas rejestracji, aby obliczyć BMI. Uczestnicy zostali podzieleni na pięć grup według genetycznego ryzyka cukrzycy. Podzielono ich również na pięć grup według BMI.
Uczestnicy byli obserwowani do średniego wieku 65,2 lat. W tym okresie u 31 298 osób rozwinęła się cukrzyca typu 2.
Osoby z grupy o najwyższym BMI (średnio 34,5 kg / m2) miały 11-krotnie większe ryzyko cukrzycy w porównaniu z uczestnikami z grupy o najniższym BMI (średnio 21,7 kg / m2). Grupa o najwyższym BMI miała większe prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę niż wszystkie inne grupy BMI, niezależnie od ryzyka genetycznego.
Odchudzanie jako działanie profilaktyczne
Następnie badacze wykorzystali metody statystyczne do oszacowania, czy prawdopodobieństwo cukrzycy u osób z wysokim BMI byłoby jeszcze większe, gdyby mieli nadwagę przez długi czas. Okazało się, że czas trwania podwyższonego BMI nie miał wpływu na ryzyko cukrzycy.
Profesor Ference powiedział: „To sugeruje, że kiedy ludzie przekraczają pewien próg BMI, ich szanse na cukrzycę rosną i pozostają na tym samym poziomie wysokiego ryzyka, niezależnie od tego, jak długo mają nadwagę”.
Zauważył, że próg jest prawdopodobnie inny dla każdej osoby i będzie to BMI, przy którym zaczną rozwijać się nieprawidłowe poziomy cukru we krwi.